Példakép

Nick Vujicic – egy nemzetközi hírű motivációs előadó járt nálunk

Halaska Gábor | 2023-09-20
Az V. Budapesti demográfiai csúcson, szeptember közepén Nick Vujicic, az Amerikában élő, világhírű misszionárius és motivációs előadó, Nick Vujicic is beszélt.

Az V. Budapesti demográfiai csúcson, szeptember közepén Nick Vujicic, az Amerikában élő, világhírű misszionárius és motivációs előadó is beszélt. Ennek lényegét foglaljuk össze a Mandiner.hu tudósítása alapján.

Szeretlek! – ezzel a mondattal kezdte előadását az V. Budapesti demográfiai csúcson Nick Vujicic, aki a beszéde végén magyarul köszönte meg hallgatóság tapsát. Az Amerikában élő, világhírű misszionárius és motivációs előadó arról is beszélt szeptember közepén Budapesten, hogy szerb felmenői vannak, így különösen nagy öröm számára, hogy soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Szerbia és Magyarország között, mint most – írta a minap Mandiner.hu online portál. (A nyomtatott Mandiner hetilap e heti számában interjút is olvashatnak a végtagok nélkül született, megtért sztár-motivációs előadóval.)

Nick Vujicic Hálás a szüleinek

A demográfiai csúcs témájára, a népesedési ütem jelentős csökkenésére utalva Nick Vujicic azt mondta: ez ma a világ legégetőbb problémája. A motivációs előadó negyedik alkalommal jár előadásával hazánkban, s újra háláját fejezte ki a szüleinek azért, hogy Isten szeretetére nevelték és arra, hogy mindig adja a legtöbbet, amit adhat.

Természetesen az orvosok kevés esélyt láttak arra, hogy életben marad megszületését követően, ám szülei keresztény szeretettel igent mondtak az életére, s lám, Isten most őt használja arra, hogy az élet ajándékáról tegyen tanúságot. A családi örökség azt tanította neki, hogy Istenbe kell vetni minden bizalmunkat. „Ha olyan országban élünk, ahol nem tekintenek Istenre, egy szörnyű helyre kerülünk” – mondta. Ez egy olyan pillanat, amikor tényleg el kell ismernünk azt, hogy a család a biztonságunk kulcsa! – tette hozzá.

Nick Vujicic motivációs előadó, fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Igazságosság, becsületesség, együttérzés és béke: ez az a négy alapelv, amelyre fel kell építenünk az életünket – húzta alá Vujicic, és azt kérte: mindenki kezdje azzal, hogy saját otthonát építi ezekre az értékekre.

Vujicic beszédében idézte azt az időszakot, amikor olyan cikk jelent meg róla egy relevánsnak gondolt amerikai lapban, amely arról szólt, hogy ő egy „anti-LMBTQ-ember”. Ezt követően egyfajta „haza terroristaként” bélyegezték meg őt. Mi több: 2019 áprilisában az FBI házkutatást is tartott nála, befagyasztották a bankszámláit és az állam megtiltotta a számlavezető bankjának, hogy kapcsolatot tartson vele. Később levelet kapott a pénzintézettől (nem nevezte meg, de azt mondta, az egyik legnagyobb bank az Amerikai Egyesült Államokban), amely arról szólt, hogy ellenőrizték őt és közölték vele: nem kívánatos ügyfél minősítést kapott, 30 napja van arra, hogy új bankot keressen magának, vagy elveszíti a pénzét – írta a Mandiner.

Taps és nevetést is járt az előadó mondatai után

Arról is beszélt Nick Vujicic, hogy, a nyugati sajtó nem tudósított róla, de rendkívül nagy dolognak számít, hogy a magyarok milyen sok ukrajnai menekültnek segítettek és mennyit tettek értük. Megköszönte a magyarok összefogását és keresztény példaadását, majd köszönetet mondott azért is, amiért Magyarország olyan témákat emel fel, mint a család- és népesedéspolitika.

Magyarország Európa Texasa – fogalmazott az előadó, utalva arra, hogy Texas állam számos keresztény intézkedést hoz, például említve, hogy finanszírozást nyújtanak keresztény tanácsnokok iskolai foglalkoztatására is. Katalin talán nincs itt, de köszönöm neki és Orbán Viktornak is – mondta Nick Vujicic, majd az egyik hátsó sorból Novák Katalin hangja hallatszott: Itt vagyok!

Vujicic a taps és nevetés után folytatta előadását: az embereket szerető intézkedésekre van szükség Amerikában is, majd ismét egy olyan bank szükségességét hangoztatta, amely nem a profit bűvöletében él, hanem hajlandó segíteni a szegényeket is. Javasolta hazájának, hogy a demográfiai csúcsot magyar mintára Amerikában is rendezzék meg. Jöjjön létre a konzervatív keresztények globális szövetsége Magyarországgal az élen – javasolta Nick Vujicic.