Free

Ne ülj otthon, még tart a fotóhónap, hétvégéig láthatod a World Press Photo kiállítást is!

Haiman Éva | 2022-10-26
Ha érdekel a vizuális kultúra, azon belül is a fotográfia, pár napig még Budapesten elcsípheted a világ egyik legismertebb fotótárlatát, a World Press Photo kiállítást. Az októberi Fotóhónap más programjaiból is érdemes válogatnod, akad bőven látnivaló.

A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely mindig az előző évet mutatja be 120 helyszínen, köztük Budapesten. A World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64823 fotójából válogatta. A Nemzeti Múzeumban október 30-ig van még lehetőséged megnézni azokat a képeket, amelyeket a Hír, a Természet, a Sport vagy egyéb kategóriában kiemelkedőnek ítélt a zsűri.

Ne hagyd ki, a World Press Photo mindig maradandó élményt nyújt! 

A kiállítás kísérő programjaként Merre tart a sajtófotográfia? címmel rendezik meg a Budapesti Metropolitan Egyetem nemzetközi szemináriumát angol nyelven. Az előadók olyan kérdéseket boncolgatnak, mint hogy hogyan maradhat releváns a fotográfia a virtuális világ korában, megőrizheti-e „szemtanú” képességét a sajtófotográfia? A METU Meetup sorozatának legújabb eseményén tehát a fotóriporteri szakma legfontosabb kihívásairól hallhatsz neves szakemberektől október 29-én 14 órától.

Kapcsolódó kiállítások

Ha már úgyis a Múzeum körút névadó épületében jársz, nézd meg a World Press kapcsolódó kiállítását is. Radisics Milán: Lábnyomunk – az ember hatása bolygónkra című anyaga Európa olyan részeit mutatja be légifelvételeken, ahol a drámai változásokat lélegzetelállítóan gyönyörű képeken láthatjuk. A felvételek az absztrakció és a dokumentumfotó határán billegnek: távolról absztrakt festményre hasonlítanak, közelről pedig felfedik a realitást. 

Ha történelem szakos vagy, esetleg csak érdekel a múlt, menj át a Duna jobb partjára, a Várkert Bazárba. Itt az utolsó magyar trónörökös életét bemutató tárlatot nézheted meg Palotából parlamentbe címmel, Habsburg Ottó születésének 110. évfordulója alkalmából. A tárlat ráadásul ingyenes, a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján láthatod a képeket még november 1-jéig, s közben élvezheted az egyedülálló panorámát is.

Forrás: Facebook

Talán a legismertebb magyar fotográfus, André Kertész sosem látott cirkuszos képeit is bemutatják a Fotóhónapon. André Kertész New Yorkban találkozott Zsilák Györggyel, aki 1964-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, hogy zsonglőrmutatványaival a tengerentúli publikumot is elkápráztassa. André Kertésszel ezt követően többször is fényképezte a cirkuszi társulat próbáit és előadásait. A kiállítás a Nagymező utcai Mai Manó Ház PaperLab Galériájában látható még november 27-ig.

S hogy egy vidéki fotóprogramot is ajánljunk: Pécsett, november 2-ig látogatható Mánfai György: Naturália – Etűdök című kiállítása. A 70. születésnapját ünneplő fotós, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet fotódokumentátoraként számos országban járva rengeteg képet készített az elmúlt évtizedekben az adott térség morfológiáját, geológiai felépítését, kulturális kincseit, növény és állatvilágát, városokat, városszerkezeteket, nevezetességeit megörökítendő oktatási céllal. A tárlatra ezekből a képekből válogatott.

A Fotóhónap több kiállítása is megtekinthető még a következő hetekben, a maga nemében mindegyik egyedülálló, tudtok még válogatni a programokból.