Uni

Nagy István agrárminiszter is ünnepi beszéddel köszöntötte a Debreceni Egyetem újonnan felvett hallgatóit a tanévnyitó ünnepségen

UNIside | 2023-09-04
A tanévnyitó ünnepséget az egyetem hagyományaihoz igazodva idén is az ünnepi szenátusi ülés nyitotta meg.

Mit mondott a tanévnyitó ünnepségen az egyetem rektora?

Szilvássy Zoltán rektor úgy fogalmazott, hogy a most felvételt nyert hallgatóknak: ez feltehetően életük egyik legfontosabb napja”, valamint hozzátette a tanévnyitó alkalmából, hogy „amit tőlünk megkapnak, az a tudás. Ezzel tudta magát megvédeni a történelem során Magyarország, ehhez kapcsolódóan pedig a 14 magyar Nobel-díj is beszédes információ. Önök megkapják ehhez a szükséges muníciót”.

Beszéde során kitért még arra, hogy a Debreceni Egyetem hogyan vészelte át az 1914-es kolerajárványt, és felhívta a diákok figyelmét a COVID19-járvány lehetséges új hullámára is.

Több neves ember is felszólalt a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségén. (Fotó: 123RF)

 

Az agrárium egy életpálya

Az eseményen jelen volt Nagy István agrárminiszter, aki szintén köszöntötte a hallgatókat. Amikor a jövőről beszélünk, kihívásokról, akadályokról, lehetőségekről és új utakról beszélünk, és ez különösen igaz az agráriumra. Nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is fontos az ágazat. Az agrárium biztos megélhetést és karriert kínál, a fiatalok ezt látják, és egyre nagyobb a kereslet a képzett szakemberek iránt – mutatott rá, megjegyezve: országosan több mint 4 ezer hallgató kezdi el agrártanulmányait ebben a tanévben.

Felhívta a figyelmet a ma legfontosabb területekre az ágazatban, melyek mind innovációra épülnek, de nem lettek volna képesek önálló válaszokat adni a tudományos kérdésekre a Debreceni Egyetem nélkül.

Gondolatait úgy zárta, hogy: „Először mindig vetni kell, hogy majd sikeresen aratni is lehessen”.