Uni

A MOME segít a legszegényebb települések tehetségeinek

UNIside | 2023-10-08
Új ösztöndíjprogramjának keretében indult országjáró körútra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) csapata. Magyarország legszegényebb településein keresik a jövő tehetségeit.

Az egyetem feladatának tekinti, hogy esélyt adjon a legszegényebb településen élő tehetséges diákok számára is, és közelebb vigye hozzájuk a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét. Idén nyáron ‘Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért’ címmel hirdette meg országos ösztöndíj– és tehetségprogramját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. A program keretében ősszel felkeresik az ország hátrányos helyzetű térségeinek középiskoláit, hogy rendhagyó osztályfőnöki órákon, beszélgetéseken személyesen is találkozhassanak a diákokkal – áll az egyetem pénteki közleményében.

A MOME minden évben 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat. (Fotó:123rf)

A MOME minden évben 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást A ‘Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért’ program keretében. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME közös programjának az is részét képezi, hogy a fiatalok rendszeresen ellátogassanak majd a MOME Campusára. Ezen túl előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek majd részt és különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással – olvasható az MTI közleményében.

A két évet felölelő mentorprogram célja, hogy tudást, tapasztalatot, magabiztosságot adjon a fiataloknak, amelyet majd később az életük bármely területén kamatoztathatnak. Kimondottan a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok felkarolása a program célkitűzése. Továbbá a szülők és a pedagógusok bevonására is törekedve figyelnek majd a kreatív felkészítésre, felvételi portfóliójuk összeállítása mellett a mentálhigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is – nyilatkozta Böszörményi-Nagy Gergely, az alapítvány elnöke.

A két évet felölelő mentorprogram célja, hogy tudást, tapasztalatot, magabiztosságot adjon a fiataloknak. (Fotó: 123rf)

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű diákjait keresi fel az ösztöndíjprogram szakmai csapata. A következő három évben Szabolcs vármegye kisebb településeivel, Kecskemét, Szolnok, Cegléd, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara. Együttműködésre törekednek majd a helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, valamint önkormányzatokkal.

Az egyetem honlapján lehet a programra jelölni és jelentkezni. 

Az ABB női mentorprogramjáról és a Tanítsunk Magyarországért! mentorprogramról is olvashatsz korábbi cikkeinkben.

 

Forrás: MTI