Uni

Mentornagyköveti workshop

UNIside | 2023-11-18
Mentornagyköveteinek tartott workshopot a Tanítsunk Magyarországért program október végén, „A tudatos online és offline jelenlét, mint erő” címmel Budapesten. A közösségépítő alkalom alatt szakmai támogatást kaphattak a mentorjelöltek, akik így egymással és a program szereplőivel is megismerkedhetnek.

A Tanítsunk Magyarországért program célja

A peremvidékek középiskolásainak ötvennégy százaléka korai iskolaelhagyóvá válik. A Tanítsunk Magyarországért mentorprogram abban próbál segítséget nyújtani, hogy megmutatja a gyermekeknek a településen túli világ izgalmait. A Tanítsunk Magyarországért program célja, hogy Magyarországon 2030-ra minden ma általános iskolás diák rendelkezzen szakmával, vagy tanuljon tovább, ha ezt képességei lehetővé teszik. Vagyis meg tudjon jelenni a munkaerőpiacon, és el tudja tartani családját.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, szakáll, testépítő emberek és szöveg

A Tanítsunk Magyarországért mentorai is az Uniside kiadványaiból tájékozódnak. (Fotó: Tanítsunk Magyarországért)

Honnan indult és hol tart ma a program?

2018. december 5-én, az Önkéntesség Világnapján indult útjára a program megvalósítása, a kezdeti évben, 2019-ben 4 egyetemmel. 2023-tól a Tanítsunk Magyarországért program a Nemzeti Tehetség Központ részeként, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvánnyal együttműködésben folytatja a kortárs mentorálást országszerte. Azok a diákok, akik szinte sosem hagyják el a lakóhelyüket, óriási kihívásként élik meg az iskolaváltást. A program, 2023 tavaszára 17 felsőoktatási intézményben valósult meg. Több mint 1100 mentora, több mint 4700 mentorálttal bizonyította, hogy minden gyermek tehetséges valamiben, csak fel kell tárni, meg kell látni erősségeit. Az őszi félévtől 4 új felsőoktatási intézménnyel bővült a program, valamint 107 általános iskolában, közel 4000 mentorált és közel 900 mentor vesz részt.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, tanuló emberek, szerkesztőség és , szöveg, amely így szól: „EIS IS R!”

György László (Fotó: György László Facebook oldala)

Mentornagyköveti workshop

A budapesti rendezvény célja az ismeretátadás, közösségépítés, tapasztalatcsere, képesség- és kompetenciafejlesztés volt. A mentornagykövetek 2023-2024 I. félévben új rendszer szerint kerülnek kiválasztásra, így a pozícióval járó feladatok megismertetése is a találkozó célkitűzései közt szerepelt. György László kormánybiztos és Sándor-Kovács Dóra ügyvezető nyitották meg a rendezvényt. Az előadások témái; a Felelősségvállalás, mint kapacitás: Mit jelent mentornagykövetnek lenni?; A közösség, mint erő: Jelenlét az online felületeken: mit, mire és hogyan használjunk?; A hitelesség, mint erő: Hogyan legyünk jelen és hassunk másokra offline (és online)? vagy A tudatosság, mint erőforrás: FB, INSTA, YT használata, algoritmusok, trendek, posztírás.