Uni

Megismerni a világot – kisbuszokkal utazhatnak a Tanítsunk Magyarországért program résztvevői

UNIside | 2023-09-06
A peremtelepülések diákjait felkaroló Tanítsunk Magyarországért program 13 kisbusszal gazdagodott. A Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között került átadásra két jármű, amelyek segítik a mentorprogram résztvevőit, hogy élményeken keresztül ismerjék meg a világot.

A munkalehetőségektől távol élő felsőtagozatosokat kívánja segíteni a Tanítsunk Magyarországért program, hogy csökkentse az iskolaelhagyók számát, ami jellemzően az elszigetelt településeken koncentrálódik. Azok a diákok, akik szinte sosem hagyják el a lakóhelyüket, óriási kihívásként élik meg az iskolaváltást. A program, ami mára 17 egyetemmel, közel 1200 mentorral, 111 általános iskolával, közel 5000 diákot érint, egyetemista mentorok segítségével kívánja kinyitni a világot. A közös tanulás, motiválás mellett fontos az utazás.

„Ahhoz, hogy a gyermekek megismerjék a világot, az egyetemista mentorok munkájára és mobilitásra van szükség.” – mondta György László a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjáért felelős kormánybiztos az MTI közleménye szerint a Miskolci Egyetemen a környékbeli mentorált gyermekeknek szervezett élménynapon. –. A program fontos eleme, hogy minél több helyre eljussanak az diákok, ezért egyrészt minden résztvevőnek ingyenes utazást is biztosít a MÁV-Start, a GYSEV és a Volánbusz járatain szeptember 1-je és december 31-e között. Másrészt mostantól kisbuszok segítik mobilitásukat.

A Tanítsunk Magyarországért program célja, hogy csökkentse az iskolaelhagyók számát. (Fotó: Tanítsunk Magyarországért program)

György László, aki két elektromos kisbuszt adott át, elmondta: a környékbeli településeken élő gyermekeknek nehézséget okoz, hogy eljussanak Miskolcra, Budapestre vagy az ország más részeibe, ezért kisbuszokat kértek a kormánytól. A Tanítsunk Magyarországért program 13 elektromos Mercedes kisbuszt kapott, a járművek 273 millió forintba kerültek – olvasható az MTI közleményében.

A Tanítsunk Magyarországért program 13 elektromos Mercedes kisbuszt kapott, a járművek 273 millió forintba kerültek. (Fotó: Tanítsunk Magyarországért)

Az elszigetelt kistelepülések diákjai 54 százalékban morzsolódnak le középfokon. A kisbuszoknak is szerepe lehet abban, hogy a diákok még általános iskolás korukban felfedezzék a településeik határán túli világot, élményeket, inspirációt kapjanak, hogy később könnyebben megállják a helyüket a munkaerőpiacon, és el tudják tartani a családjaikat. György László azt nyilatkozta, hogy a program célja, hogy 2030-ra minden általános iskolás rendelkezzen legalább szakmával vagy tanuljon tovább. 

Ahhoz, hogy a gyermekek megismerjék a világot, az egyetemista mentorok munkájára és mobilitásra van szükség.” – mondta György László. (Fotó: Tanítsunk Magyarországért)

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a Tanítsunk Magyarországért program elnöke kiemelte, hogy a program lényege, hogy egyetemi oktatók által képzett hallgatók mentorálják a kisebbeket. A kisbuszok segítik majd a munkájukat abban, hogy könnyebben eljussanak majd a mentoráltjaikhoz. 

A miskolci élménynapon azok az általános iskolások vettek részt, akik most lépnek a programba; az egyetem tizenöt partneriskolájának tizenkilenc osztályából mintegy háromszáz gyermek érkezett húsz tanár kíséretében.

Forrás: MTI