Uni

Meghosszabbították a tanári ösztöndíj jelentkezési idejét

UNIside | 2023-09-22
Október 12-ig lehet pályázni a Köbüki néven elindított tanári tehetséggondozási ösztöndíjprogramra, azoknak a tanároknak, mentoroknak, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára jelentette be a határidő meghosszabbítását.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Köbüki program egy rendkívül fontos, de sokszor láthatatlan lépcsőfokot emel ki a tehetséggondozásban: a tanárok szerepét. Hiszen ők látják első szakemberként a diákokban lévő lehetőségeket. Hornung Ágnes családügyi államtitkár egy korábbi interjúban elmondta, hogy az ösztöndíjjal a tehetséggondozásban kulcsszerepet betöltő tanárokat kívánják támogatni. „Ahhoz, hogy a nemzet folyamatos fejlődés mellett fennmaradjon, újra meg újra meg kell találnunk azokat a tehetséges fiatalokat, akik képességeik kibontakozásával elősegítik az ország gyarapodását. Szeretnénk most a tehetséggondozást a kor kihívásainak megfelelően új alapokra helyezni, és egy átstrukturált, megreformált rendszert működtetni, hogy az még hatékonyabb legyen.” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hornung Ágnes.

Az ösztöndíj 10 hónapon keresztül havi nettó 75 ezer forintot jelent, amiért nem kell pluszmunkát végeznie a pedagógusoknak. (Fotó:123rf)

A Kossuth rádió ‘Jó reggelt, Magyarország!’ című műsorában ma azt is elmondta, hogy meghosszabbították a Köbüki tanári ösztöndíjpályázat benyújtási határidejét, október 12-ig. Az ösztöndíj 10 hónapon keresztül havi nettó 75 ezer forintot jelent, amiért nem kell pluszmunkát végeznie a pedagógusoknak. Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján lehet. Pályázatot azok nyújthatnak be, akik legalább 3 éves pedagógus– vagy oktatói munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal rendelkeznek egy magyarországi középfokú oktatási intézményben, és jelenleg is tanítanak. Nem testnevelő– vagy idegen nyelv tanárok, és kiemelkedő tevékenységet folytatnak tehetséggondozó területen.

Az államtitkár a Nemzeti Tehetséggondozó Programról is beszélt. Kétmilliárd forint értékben írtak ki pályázatokat szeptember 14-én, összesen 13 pályázat jelent meg a Nemzeti Tehetséggondozó Programban a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján. Azt is elmondta, hogy a pályázatok összeállításánál arra törekedtek, hogy a tehetséggondozás minden területét lefedjék, és a tehetséges fiatalok és mentoraik, valamint a kiemelkedő szervezetek és programok támogatásban részesülhessenek a határon innen és túl is. – olvasható az MTI közleményében.

    

Forrás: MTI