Uni

Tehetséggondozás új alapokon: a tanárok támogatásával

UNIside | 2023-08-29
A tehetséges fiatalok felkutatására, mentorálására és nyomon követésére vagyis a tehetséggondozásra egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kormány. Most a Köbüki program megszületésével a tehetséggondozó tanárokat kívánja ösztöndíj formájában támogatni. Mutatjuk a részleteket.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Köbüki program egy rendkívül fontos, de sokszor láthatatlan lépcsőfokot emel ki a tehetséggondozásban. A tanárok szerepét. Hiszen ők látják első szakemberként a diákokban levő lehetőségeket. Hornung Ágnes családügyi államtitkár elmondta, hogy az ösztöndíjjal a tehetséggondozásban kulcsszerepet betöltő tanárokat kívánják támogatni. „Ahhoz, hogy a nemzet folyamatos fejlődés mellett fennmaradjon, újra meg újra meg kell találnunk azokat a tehetséges fiatalokat, akik képességeik kibontakozásával elősegítik az ország gyarapodását. Szeretnénk most a tehetséggondozást a kor kihívásainak megfelelően új alapokra helyezni, és egy átstrukturált, megreformált rendszert működtetni, hogy az még hatékonyabb legyen.” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hornung Ágnes.

A tanári tehetséggondozó ösztöndíjra szeptember 21-ig lehet pályázni. (Fotó:123rf)

Kik pályázhatnak és meddig?

Nyílt pályázati rendszerben jelentkezhetnek az oktatóka programba, a www.emet.gov.hu oldalon. Az ösztöndíj szeptembertől 10 hónapon keresztül havi nettó 75 ezer forintot jelent, amiért nem kell pluszmunkát végeznie a pedagógusoknak. 2023. szeptember 21-ig lehet pályázni, októberben várható az eredményhirdetés. A pályázati kiírásban három alapvető kritérium szerepel:

Az a természetes személy nyújthat be pályázatot, aki

  • magyarországi középfokú oktatási intézményben legalább 3 éves, pedagógus- vagy oktatói munkakörben szerzett szakmai gyakorlattal rendelkezik, és jelenleg is magyarországi középfokú oktatásban tanít,
  • magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, informatika (digitális kultúra), vagy ének-zene szakos tanár végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező, és ezen szakján aktív tanári, oktatói tevékenységet folytató pedagógus,
  • tehetséggondozó területen kiemelkedő tevékenységet folytat.

A pályázaton előnyt jelent, ha a OKTV, Szakma Sztár vagy SZKTV vagy OSZTV, zeneművészeti tanulmányi versenyeken a pedagógus által felkészített tanuló elért 1-10. országos helyezése. Továbbá 40, a pályázat által megnevezett verseny országos 1-10. helyezése ér plusz pontot, valamint további olyan tevékenységek, mint a diákköri munka, versenyfelkészítés, pályaorientációs tanácsadás vagy tehetségtanácsadás.

A program célja, hogy elősegítse a tehetségek felfedezését és minél szélesebb körben biztosítsa a kibontakozáshoz szükséges támogatást. (Fotó:123rf)

A tehetséggondozó programok finomhangolása

Kulturális és Innovációs Minisztérium feladatának érzi, nyilatkozta Hornung Ágnes, hogy elősegítse a tehetségek felfedezését és minél szélesebb körben biztosítsa a kibontakozáshoz szükséges támogatást.  Ennek az első lépcsője, ha a diákok mellett olyan szakemberek, pedagógusok állnak, akik figyelik és fejlesztik őket. A Nemzeti tehetség program célja, hogy minden tehetséget megtaláljanak és segítsék őket a tehetségük kibontakoztatásában. Ha mérhetőbbé teszik az eredményeket, átláthatóbbá és utánkövethetővé a tehetséggondozási rendszert, akkor a korábban elindított programok (például Snétberger program, Start ösztöndíj, Talentum Hungaricum) mellett az újak együtt sokkal hatékonyabbak és célzottabbak lehetnek. Ennek a része most a tanári ösztöndíj is.