Példakép

Magyar gimnázium egyik tanulója jutott be a Harvardra

Magyar Krisztina | 2022-11-06
Bejutott a Harvardra a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Technikum egyik végzős diákja, Kovács Ferenc. A hírt az iskola osztotta meg közösségi oldalán.

Szeptemberben kezdheti meg felsőfokú tanulmányait a világ egyik legjobb amerikai egyetemén Kovács Ferenc, ráadásul a visszajelzést már a hivatalos értesítési határidő előtt megkapta a Harvardtól.

A tizenkettedikes tanuló a tavalyi évet Virginia államban töltötte, ahová ösztöndíjasként jutott ki, mindemellett még lenyűgöző sport eredményeket is elért.

A középiskola összes távfutó rekordját megdöntötte 800-5000 méter között, továbbá megszerezte a „Virginia állam legjobb mezei és középtáv futója” címet is.

A hazatérése után új országos U20-as csúcsot is futott egy felnőtt versenyen, 1500 méteren.  A budaörsi gimnázium rendkívül büszke végzős diákjára, aki az őszi szemeszterben emelt szintű angol érettségi vizsgát is írt.

A Harvard egyébként a Nobel-díjasokat képző egyetemek top 10-es listáján az első helyen szerepel, 2021-ben Karikó Katalin is tartott virtuális előadást az egyetemen. A szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus nemrég a neves Gairdner Alapítvány (Gairdner Foundation) nemzetközi, orvosi díját is bezsebelte, ami a szakértők szerint a Nobel-díj előszobája. 

 

 

Ösztöndíj lehetőségek

 

Azoknak a diákoknak, akik már középiskolásként szeretnék külföldön megalapozni, illetve kiegészíteni tudásukat, rengeteg jó lehetőség kínálkozik. Ilyen lehet például a FLEX program, amelynek jelentkezési határideje a 2023-24-es tanévre ugyan már lejárt, viszont minden évben lehet rá pályázni, amennyiben egy tanuló megfelel a megadott feltételeknek.

A magyarországi diákok 2019 óta tudnak csatlakozni a programhoz, érdemes alaposan felkészülni rá.

Vannak azonban olyan tanulók, akik a gimnáziumi éveket szeretnék itthon tölteni, de a felsőoktatási tanulmányaik során már szívesen megismerkednének más kultúrákkal is, nekik az Erasmus és az Erasmus+ is kitűnő megoldás lehet. 

Címkék: egyetem   felsőoktatás   Harvard   magyar siker   végzős diák