Uni

A Nobel-díj „előszobájában” Karikó Katalin

Halaska Gábor | 2022-11-01
Idén a neves magyar orvoskutatónak, Karikó Katalinnak és két társának ítélték oda a neves Gairdner Alapítvány (Gairdner Foundation) nemzetközi, orvosi díját az mRNS technológia kifejlesztésében végzett munkájukért. Hozzávetőleg minden negyedik díjazott Nobel-díjas orvos, illetve kutató lesz.

A Gairdner-díj Kanada egyik legnagyobb presztízsű orvosi elismerése. Az azt odaítélő alapítványt 1957-ben hozták létre azzal a céllal, hogy minden évben kitüntessék az egészségügyi alapkutatásokban gyakorlati eredményeket felmutató tudósokat. Most Karikó Katalin és kollégái is megkapták ezt az elismerést.

Az október utolsó hetében rendezett gálán a magyar kutató a Gairdner Alapítvány elnökétől, Janet Rossant-tól és Magyarország kanadai nagykövetétől, Vass-Salazar Máriától vette át a díjat a mintegy 400 meghívott előtt.

Évente hét díjat ítélnek oda, köztük 5 Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat (Gairdner International Awards), orvosbiológiai kutatásért, egy globális Gairdner-díjat (Canada Gairdner Global Health Award), széles körű egészségügyi hatást kifejtő orvosi munkáért, valamint egy díjat fenntartanak egy kanadai kutatónak (Canada Gairdner Wightman Award).

Az indoklás szerint Karikó Katalin és két kutatótársa azért az úttörő munkáért kapta az elismerést, amelyet az mRNS és lipid-nanorészecske technológia kifejlesztésében végeztek, amelyek kiemelt jelentőségűek voltak a Covid-járvány leküzdésében. Mint ismert, nagy hatékonyságú vakcinákat fejleszthettek a magyar kutató és csapata által kimunkált mRNS technológia segítségével.

Oldalak: 1 2

Címkék: Gairdner   Gairdner-díj   Kanada   Karikó   Karikó Katalin   kutató   mRNS   Nobel   orvoskutató   Szegedi Egyetem   vakcina