Uni

Tudtad?! Már Európán kívül is kaphaszt havi 280 ezres Erasmus+ ösztöndíjat!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
A 2027-ig tartó új programszakasz számos új lehetőséget biztosít számodra, ha pályázol.

Az Erasmust talán egyetlen diáknak sem kell ma már bemutatni, de mivel megújul a program érdemes áttekinteni az újdonságokat. Az egyik leglényegesebb: már Európán kívüli országokat is megcélozhatsz úticélként! Fontos azonban, hogy az általad kiválasztott célországot mindig egyeztesd a saját egyetemed Erasmus+ koordinátorával, nála érdeklődj a részletekről.

Amennyiben az Európai Unión kívüli országba mész, 700 eurót is kapsz ösztöndíjként havonta, sőt emellé még utazási támogatást is kérhetsz.

Az Unión belüli támogatás összege is emelkedett: tanulmányi mobilitás esetén havi 520 euróra, szakmai gyakorlat esetén pedig 670 euróra.

A tanulmányi mobilitás célja, hogy egy másik programországbéli felsőoktatási intézményben nyelvi, kulturális és oktatási tapasztalatokat gyújts. Ennek elő kell segítenie a hallgatói tanulmányi előmeneteledet, és fejlesztenie kell a személyes képességeidet.

 

Egyszerűek az elvárások, pályázz Te is!

A szakmai gyakorlat célja, hogy segítséget nyújtson számodra egyrészt a közösségi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához, másrészt a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának megértéséhez. A fogadó vállalkozás egyaránt lehet privát vagy közintézmény a munkaerőpiacon, az oktatás és a képzés területén egyaránt. Nem lehet azonban Nemzeti Iroda vagy európai uniós szervezet.

Van lehetőséged vegyesen, azaz részben online teljesíteni az ösztöndíjas időszakot, az alábbi formákban:

  • külföldön online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és külföldön online folytatódó
  • itthon online megkezdett, és külföldön fizikai mobilitással folytatódó
  • külföldön fizikai mobilitással megkezdett, és itthon online folytatódó

Az Erasmus+ igyekszik környezetbarátabb lenni, így a zöldítés jegyében kiegészítő utazási támogatásra is szert tehetsz, ha például vonattal vagy busszal mész autó vagy repülőgép helyett.

A digitalizáció is sokkal nagyobb teret kap, csökken a papíralapú ügyintézés, helyét online tanulmányi szerződés veszi át.

Létrejött egy új applikáció is Erasmus+ App néven. Ezt, ha letöltöd, akkor a pályázás során praktikus információkat gyűjthetsz be az általad kiválasztott célország városairól, intézményeiről és diákéletéről.

Sportolsz? Gyermeked van? Hátrányos helyzetű vagy? Kiegészítő támogatás is jár!

Megújult az esélyegyenlőség kiegészítő támogatás is, így még több pályázó előtt nyílik meg a lehetőség: fizikai, mentális vagy egészségügyi problémákkal rendelkező tanulók, gyermekes hallgatók és hivatásos sportolók számára.

A pályázatot minden esetben a saját felsőoktatási intézményed hirdeti meg.

Ne hagyd ki a lehetőséget, ez egy vissza nem térő esély, hogy anyagilag is támogtott formában  ismerkedj meg egy idegen kultúrával, különösebben nagy kötelezettségek nélkül.