Uni

Budapesten is lehet majd kulturális mediátornak tanulni

Tar Gábor | 2023-01-14
Új mesterképzés indul az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán. A mostani felvételi időszakban kulturális mediáció szakra is lehet jelentkezni. Ezzel hatra nő azon hazai egyetemek száma, ahol ez a mesterképzés elindul.

„Érdekel a kultúra? Befejeztél egy pedagógus, bölcsész, vagy gazdasági alapszakot, de szeretnéd kipróbálni magad más területen is? Kíváncsi vagy a kultúraközvetítés intézményeire és lehetőségeire?” Így kezdődik az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) ismertetője a 2023 szeptemberében induló új mesterképzéséről, a kulturális mediáció szakról.

A kulturális mediáció professzionális kultúraközvetítést, intézményi és egyéni kapcsolatok építésének támogatását jelenti. A képzés során a hallgatók olyan szakmai tudásra tehetnek szert, amely a munkaerőpiacon számos munkakörben kamatoztatható: a pályázatírásban, a minőségfejlesztésben, de a non-profit management és a marketing alapjainak elsajátításában is – szól az ELTE TÓK ismertetője.

A szak elvégzése után a kulturális mediátor hazai és nemzetközi közösségekben és multikulturális közegben képes lesz kulturális igények alapján a művelődési lehetőségek fejlesztésére, eltérő kultúrák közötti közvetítésre, kulturális projektek tervezési, szervezési, üzemeltetési feladatainak ellátására.

A kulturális mediáció többek között kulturális projektek szervezését jelenti egy adott közösség kulturális igényeinek felmérése alapján (Fotó: 123rf)

A felvi.hu szerint (a Felvételi tájékoztató várhatóan január végén megjelenő Kiegészítése előtti információk alapján) az országban további öt – a képzést már korábban bevezető – egyetemen is elérhető lesz a kulturális mediáció mesterszak 2023 szeptemberétől. Ezek:

  • Debreceni Egyetem
  • Miskolci Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Széchenyi István Egyetem
  • Szegedi Tudományegyetem

A kulturális, művészeti képzések kapcsán korábban beszámoltunk arról is, hogy két újabb egyetem (az ELTE és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) indít művészeti instruktor mesterképzést 2023 szeptemberétől. E két intézményen kívül – e mesterszakot először tavaly meghirdető – Szegedi Tudományegyetemen lesz elérhető a képzés a 2023–24-es tanévben. A szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni.