Tudástár

Ez az utolsó éved a középiskolában? Ezekre jobb, ha odafigyelsz

Sófalvi Márton | 2022-10-22
A középiskola utolsó éve a végletekről szól: lázas tanulás, felszabadult bulizás, unott semmittevés és feszült várakozás. Mindezek mellett érthető, hogy sok diák hajlamos beleesni abba a hibába, hogy csak a közvetlenül előttük álló kihívásokra, élményekre koncentrálnak.

A végső év kivételes körülményei kitűnő lehetőséget nyújtanak arra, hogy érettségiző diákként felkészülj az egyetemre. Ha most odafigyelsz pár dologra, akkor előre megspórolhatsz pár bukott kreditet, de akár az érettségin is jobb pontot érhetsz el.

Ideje megtanulni tanulni, nem középiskolás fokon

Ideje bevallani valamit a középiskoláról: nem kell olyan komolyan tanulnod az első három évben, hogy korrekt jegyeket szerezz. Ha órán odafigyelsz, akkor otthon elég minimális energiát fordítani a tanulásra. Sajnos ez beidegződés sokak első egyetemi félévére rányomja a bélyegét. Ne tartozz közéjük!

Szokj hozzá ahhoz, hogy addig gyakorolsz, amíg valami már rutinszerűen megy, illetve legyenek bevált tanulási módszereid, ha valami nagyon nem ragad meg az agyadban. Ez most banális dolognak tűnik, de később aranyat fog érni. Hiába kisebb most a kihívás, fogd fel az érettségit úgy, mintha az egyetemi vizsgaidőszak főpróbája lenne. Már csak azért is, mert nagyon sok múlik rajta, és minden plusz pont jól jöhet.

Forrás: Unsplash

Oszd be az idődet!

A sikeres tanulással kéz a kézben jár a jó időbeosztás. Az érettségi előre lefixált időpontjai arra fognak késztetni, hogy majd az utolsó előtti pillanatban állj neki a tanulásnak. Viszont ez nem egy tanulási terv, hanem egy nagyon káros tévút! Az egyetemen ilyen hozzáállással, hatalmas hullámokban fognak a nyakadba zúdulni a leadási határidők és dolgozatok, amelyekre nem lesz esélyed felkészülni.

Ez az év tökéletes arra, hogy megtanuld beosztani az idődet. Természetesen az egyetem kezdetén mindent újra kell tervezned, de hatalmas előnnyel indulsz, ha nem akkor kell rájönnöd, hogyan egyeztesd össze a szórakozást a kötelezettségeiddel.

Kezdj el olvasni, ha eddig nem tetted!

Jól teszed, ha időben elkezded felpörgetni a szövegértő képességedet, mert nemcsak az érettségin fogod hasznát venni, hanem az egyetemi könyvtárban is. Kevés olyan szak létezik, ahol ne kellene átrágnod magad vaskos, száraz és hosszasan megfogalmazott tankönyveken. Ezekhez türelem és értelem kell, amire szerencsére felkészítheted magad egészen egyszerűen azzal, hogy rendszeresen olvasol.

Címkék: érettségi   időbeosztás   középiskola   tanév   tanulás