Uni

Kiderültek az idei ponthatárok!

UNIside | 2023-07-27
Több intézményben is rekordot döntött a felvételt nyert diákok száma, máshol meglepően alacsony volt a ponthatár. Hosszú várakozás és munka után derült ki mindez a felsőoktatásba jelentkezők számára, július 26-án este 20:00-kor hirdették ki az eredményeket. Idén közel 28 százalékkal nőtt a felsőoktatásba lépők száma.

Budapesten a Pont Ott Parti keretében és több vidéki nagyvárosban szerda este derültek ki a felsőoktatási ponthatárok. Összesen 94 785 fiatal nyert felvételt különböző képzésekre. A növekedés egyik oka a továbbtanulási kedv mellett, hogy átalakítások történtek a felvételi rendszerben. Nem voltak meghatározva központilag minimum ponthatárok, mint az elmúlt években, illetve az emelt szintű érettségi sem volt kötelező. Ezekről az intézmények dönthettek idén már. Ezért eleve a jelentkezők száma is sokkal több volt, mint az előző években, közel 126 ezer diák jelentkezett a felsőoktatásba.

Melyek a legnépszerűbb intézmények?

A jelentkezéseket tekintve az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a legnépszerűbb egyetemek listáját, ahová idén több mint 31 ezer jelentkezés futott be. A következő két legnépszerűbb hely a Debreceni Egyetem, majd Szegedi Tudományegyetem volt. 

Kiderültek a 2023-as felsőoktatási ponthatárok (Fotó:123rf)

Mit mutatnak a ponthatárok?

A ponthatárok változatos képet nyújtanak azonos intézményeken belül is, lévén, hogy azonos képzésekre állami ösztöndíjas és önköltséges, valamint nappali vagy levelező képzési formában is lehetett jelentkezni. A Budapesti Corvinus Egyetemen például a közgazdaságtan, a nemzetközi tanulmányok, a gazdasági informatika és a nemzetközi gazdálkodás képzésekre is mind 450 pont feletti volt a ponthatár. Az ELTE Bölcsészkarán a különböző nyelvszakok (germanisztika, szlavisztika, újlatin nyelvek és kultúrák) mind 440-450 pont körüli határokat hoztak. Az ELTE gyógypedagógiai képzésére is 400 pontot kellett elérni a bejutáshoz. A Semmelweis Egyetem általános orvosképzésre a bejutáshoz 444 pontra, míg Pécsett és Debrecenben ugyanerre a képzésre 417 és 415 pont volt szükséges a bekerüléshez. A legnagyobb különbség azonban nem itt, hanem a mérnökinformatikus képzésben mutatkozik. Erre a szakra Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 399 pontot kellett elérniük a felvételizőknek, a kecskeméti Neumann János Egyetem viszont 269 pontnál húzta meg a határt.

Idén közel 28 százalékkal nőtt a felvételt nyertek száma. (Fotó: 123rf)

Népszerű képzésnek számít idén az ápolás és betegellátás, aminek a gyógytornász szakirányára a Debreceni Egyetemen 372 pont kellett, míg a Semmelweis Egyetemen 429. De számos intézmény mondhatja el, hogy jól több hallgatót fogadhat ősszel, mint tavaly tette: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre háromszázzal több hallgatót vettek fel, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola is háromszoros hallgatólétszámot mondhat magáénak a pedagógusképzésein. 

A ponthatárokat részletesen itt nézheted meg.