Uni

Elstartolt a jelentkezés a 2023-as keresztféléves felvételire

Magyar Krisztina | 2022-10-21
Október 15-étől már lehet jelentkezni a 2023 februárjában induló képzésekre - olvasható felvi oldalán. A keresztféléves felvételire jelentkezők november 15-éig dönthetik el, hogy mely szakokon szeretnének továbbtanulni, javarészt idén is mesterképzéseket hirdetnek meg.

A februárban induló képzések hivatalos Felsőoktatási felvételi tájékoztatója október 15-én jelent meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az Oktatási Hivatal jóváhagyásával, ami egységesen  tartalmazza azokat az információkat, amelyek a felvételihez szükségesek az érvényes jelentkezéshez.

A keresztféléves eljárásban elsősorban mesterképzéseket hirdetnek meg, az elmúlt években a jelentkezők 75-85 százaléka mesterkurzusra jelentkezett. Ezekre a képzésekre kizárólag azok jelentkezhetnek, akik legkésőbb 2023 januárjában megszerzik az ehhez szükséges felsőfokú végzettséget, vagyis az alapszakot.

Fotó: 123RF

Alapszakok

 

A keresztféléves felvételi eljárásban néhány egyetem indít alap- és osztatlan képzéseket is, de jóval kisebb számban és csak önköltséges finanszírozási formában. Ez leginkább azoknak lehet jó lehetőség, akik idén nyáron nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, ezért 2022 szeptemberében nem tudták megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat, ugyanakkor egy teljes iskolaévet nem akarnak csúszni.

 

A jelentkezés menete

 

Jelentkezni kizárólag a felvi.hu oldalon, az E-felvételi felületén lehet, legkésőbb november 15-e éjfélig. A hitelesítésre november 20-án éjfélig van lehetőség. A meghirdetett képzések listája szintén a felvi oldalán érhető el, de az oldalon könnyen tudunk keresni szakok szerint is. A jelentkezés elengedhetetlen része a felvételihez szükséges benyújtandó dokumentumok határidőn belül történő beküldése. A 2023. évi keresztféléves felvételi ponthatárok meghatározására várhatóan 2023. január 24-én kerül sor.

 

Változások a felvételiben, pontszámítás

 

A 2022 szeptemberében meghirdetett rendeletben több változás is lesz a felvételi eljárásban, amelyek közül a legfontosabb, hogy az 500 felvételi pont egyötöde intézményi pont lesz, vagyis

100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak.

Az intézményeknek lehetőségük lesz kijelölni, hogy a tanulmányi és az érettségi pontok esetében melyik legyen az ötödik középiskolai, illetve az ötödik érettségi vizsgatantárgy, amely beleszámít majd a pontozásba. Az egyetemek eldönthetik azt is, hogy a különböző szakokon melyik két érettségi tantárgy teljesítése lesz kötelező, és ezek közül melyik tantárgyat kell emelt vagy középszintű érettségivel teljesíteni.

2023-tól az egységes minimum ponthatárokat eltörlik,

helyette az intézmények szakonként határozhatják meg, hogy mi az a legkevesebb pont, amivel felvételt nyerhet egy hallgató.