Tudástár

Hogyan hasznosítsd a szabadidődet, ha nem vettek fel – 7 tipp

Magyar Krisztina | 2022-10-06
Kimaradtál nyáron a koccintós körből, amikor mindenki megkapta a sikeres felvételi értesítőt? Kudarcos érzés, de viszonylag könnyedén helyrehozható. Néhány fontos teendő arra az esetre, ha nem jutottál be az egyetemre.

Az érettségi lezárásával új fejezet kezdődött, ez épp elég hiányérzetet adhat, főleg akkor, ha ezúttal – számításaid ellenére – nem oktatással indult az ősz. Ha túljutottál a kiábrándulás hullámain, jobb, ha megtervezed, hogyan tovább.

Ne örülj sokáig a hirtelen jött szabadidőnek, mert kevesebb van belőle, mint gondolnád.

Fotó: 123RF

 

1. Napirend, ami nélkül megőrülsz

Meglepően hangozhat, pedig így van. Még a tapasztalt felnőtteknek is mentális zuhanást okozhat a napirend nélküliség, ha például elveszítik a munkájukat, hiszen a napi rutin csúszik ki alóluk. Figyelj rá, hogy időben kelj fel hétköznapokon, ne ússzon el a napod semmittevéssel.

Legyenek kitűzött céljaid és ehhez tartozó saját határidőid is!

 

2. Keresztféléves felvételi – próbáld meg!

Bár sok egyetem februárban nem ugyanazokat és nem ugyanannyi képzést hirdet meg, mint az általános felvételi eljárásban, érdemes utánanézni, mert így is sok lehetőség kínálkozik. A keresztféléves felvételi tudnivalóit az október közepén megjelenő Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza, ekkor indul a jelentkezési időszak és általában november közepén zárul.

 

3. Nyelvvizsga – kihagyhatatlan

Ha eddig nem sikerült, vagy pont emiatt maradtál le az idei felvételiről, feltétlenül pótold, esetleg vállalj be egy második nyelvet. A nyelvvizsga nem csupán pluszpont, hiszen a megszerzett nyelvtudás a későbbiekben is jól jön.

 

4. Jogosítvány – csak jól járhatsz vele

Kezdd el, egy jogosítvány soha nem vész kárba, még akkor sem, ha csak évekkel később fogsz tudni napi rendszerességgel vezetni. 

 

5. Sport

Nem kell magyarázni, e nélkül nem működik a gépezet.

 

6. Plusz pontok a következő felvételire – szükséged lesz rá

Nyelvvizsga, érettségi jegyek javítása, új emelt szintű érettségi letétele – hogy néhányat említsünk a többletpont szerzési lehetőségek közül.

 

7. Munka

Jól jöhet némi extra pénz, de tartsd szem előtt, hogy utána nehéz lesz visszaülni az iskolapadba. Inkább részmunkaidőben gondolkodj, hogy maradjon időd a következő felvételire készülni.

Ha jövő szeptemberben kezdenéd meg a tanulmányaidat, akkor sincs sok időd, ne hagyd, hogy kicsússzon a lábad alól a talaj!