Uni

Átfogó tananyagfejlesztés indul a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum platformján

UNIside | 2023-04-03
Közel 300 tananyag fejlesztését végzi el a következő négy évben a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum. Az Óbudai Egyetem által 2014-ben elindított platform angol nyelvű hozzáférést is kap.

Az Óbudai Egyetem kilenc évvel ezelőtt indította el Közép-Európában is egyedülállónak számító kezdeményezését, a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrumot. Március 31-én határon túli tananyagfejlesztőket díjaztak az egyetemen.

Eddig 36 felsőoktatási intézmény csatlakozott a programhoz

Az eseményen az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Levente elmondta: eddig 22 magyar és 14 határon túli felsőoktatási intézmény csatlakozott a programhoz. Ennek keretében díjmentes kurzusokat végezhetnek a diákok – olvasható az egyetem közleményében.

A rektor kiemelte: egy mostani pályázatnak köszönhetően 2,2 milliárd forintból a következő négy évben közel 300 tananyag fejlesztését végzik el. A platformot angol nyelvű hozzáféréssel is ellátják.

Kiemelt jelentőségű, hogy a köznyelv mellett a magyar szaknyelv is megőrizze egységét, és a tudományt összmagyar szinten műveljék, ne csupán az ország határain belül. Erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélt. Szerinte az online oktatási centrum a magyar nemzet megmaradását segíti, a magyar nemzet egyesítését jelenti szellemi, nyelvi és tudományos területen egyaránt.

27 tananyagot díjaztak

Az eseményen 27 műszaki és gazdasági témakörben készült tananyagot díjaztak. Elismerést vehettek át az alábbi intézmények munkatársai:

Zsigmond Tibor, a Selye János Egyetem tananyagfejlesztője díjat vesz át Kovács Leventétől, az Óbudai Egyetem rektorától. A kép bal oldalán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. (Fotó: Óbudai Egyetem)

Kredittel vagy oklevéllel elismert online oktatási forma

A K-MOOC magyar nyelvű online kurzusok indítását, elterjesztését tűzte ki célul elsődlegesen a Kárpát-medencei magyarság, de szerte a világon minden magyar anyanyelvű számára. Egyrészt kredittel vagy oklevéllel elismert online oktatási formát biztosít a Kárpát-medencei, részben vagy egészben magyar tannyelvű képzést folytató felsőoktatási intézmények, karok, tanszékek hallgatói számára – olvasható a K-MOOC honlapján.

A hálózathoz csatlakozó intézmények minden tudományterületen maguk is készítenek és meghirdetnek a K-MOOC keretében mindenki számára ingyenesen elérhető, online, kredites magyar nyelvű kurzusokat. Diákjaik pedig felvehetnek kurzusokat a hálózat bármely intézménye által meghirdetettekből.

Az Óbudai Egyetem és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) K-MOOC terén megvalósult együttműködéséről még tavaly ősszel írtunk.