Uni

Az Óbudai Egyetem minden magyar anyanyelvűnek segít!

UNIside | 2022-11-09
A Kárpát-medencei magyarság és a világon bárhol másutt élő magyar anyanyelvűek számára teszi most elérhetővé a magyar felsőoktatásban megszerezhető tudást online oktatási formában az Óbudai Egyetem és az NKFIH.

Az  Óbudai Egyetem „K-Mooc típusú felsőoktatási kurzusok” projektje pár hete zárult. (A K-Mooc, a Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum rövidítése.)  Ez a példaértékű projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósult meg, és még az előző felállásban (2022 nyaráig) működő Innovációs és Technológiai Minisztérium 80 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette azt.

Az Óbudai Egyetem projektjének célja

Elsősorban a Kárpát-medencei magyarság, de a világon bárhol élő magyar anyanyelvű ember számára szeretnék elérhetővé tenni a felsőoktatásban megszerezhető tudást az online oktatási forma biztosításával, s ezzel hozzájárulni az élethosszig tartó tanuláshoz.

Fotó: Óbudai Egyetem/Facebook

A pozitív hatások egyértelműen kimutathatók

E projekt keretében a hazai és határon túli felsőoktatási intézmények olyan kredittel elismert online kurzusok fejlesztésére és indítására kaptak lehetőséget, melyek által kutathatók és fejleszthetők a tanulási szokások, továbbá az adaptív és kompetencia alapú tanulás. 

Ennek jelentősége és pozitív hatásai, egyértelműen kimutathatók a hallgatók lemorzsolódásának csökkenésében, valamint az oktatói hiány enyhülésében, továbbá a hallgatók megváltozott tanulási szokásaiban is. Ezen felül a fejlesztők olyan módszertani és technikai képzést kaptak, mellyel előmozdították az online oktatási módszertan bővülését.

A technikai háttér

A modern stúdióeszközök beszerzésével immmár korszerű felvételek készülhetnek, mely nagyban hozzájárult az online tananyagok minőségének javításához az Óbudai Egyetemen. Mivel hatalmas adatmennyiséget kellett elérhetővé tenni, így szükségessé vált a tárhely-kapacitás bővítése is. 

A projekt rengeteg hasznosítható szakmai tapasztalatot hozott

A kurzusfejlesztés és működtetés folyamán mind az oktatók, mind a hallgatók olyan szakmai tapasztalatokra és készségekre tehettek szert, amit maximálisan tudnak kamatoztatni a mindennapi oktatásban és tanulásban.