Free

Igazi A-listás sztárként ünnepelték Karikó Katalint Szegeden

Bodzás Szabolcs | 2023-10-13
Vérvörös Volkswagen Beetle kabrió, fotózni és videózni vágyók kereszttüze, óriási tapsvihar, kórus, sorfal, többezer fős közönség, utcabál, sorfal – így fogadták Szegeden az újdonsült Nobel-díjas biokémikust.

Mit nézett meg Szegeden elsőként a díjazott?

Elődjének – Szent-Györgyi Albertnek – a dolgozószobáját. Ezt követően ment ki az egyetem erkélyére, ahol kórusok hosszantartó énekkel éltették Szegeden.

 

Elhangzott egy kérés a díjazott részéről

Karikó Katalin szerette volna, ha a kórusok dicsőítő éneke után, mindenki közösen elénekli a magyar Himnuszt.

Karikó Katalin 2023-kapott Nobel-díjat Drew Weissmannal megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a koronavírus ellen. Ezért ünnepelték most több ezren Szegeden. (Fotó: 123RF)

 

Élettörténet

A Himnuszt követően Karikó Katalin elmondta a Nobel-díjas sztorit, hogyan ment haza azonnal az amerikai egyetemi sajtótájékoztató után. Majd elmesélte, hogyan élte meg a diákként Szegeden töltött éveket. 1973–1978 között a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, majd 1978–1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését. 1983-ban avatták doktorrá.

 

Ígéret

Ezt követően a friss Nobel-díjas biokémikus tett egy ígéretet: „A szívünk, a férjem szíve és az én szívem mindig is itt volt, itt is maradt Szegeden. Visszajövök majd az éremmel is, és megmutatom!”.

 

Az est lezárása

Végül Szeged díszpolgára az erkélyen állva meghallgatta a Gyémánt és arany című dalt, ami alatt a Dóm téren állók a mobiltelefonjaikkal világítva integettek a Nobel-díjas tudósnak Szegeden.

 

Kvízünk

Karikó Katalin sikerén felbuzdulva oldalunk készített egy kvízt, amely hazánk Nobel-díjas tudósairól szól. Teszteld tudásod, te mennyire ismered a „magyar tudományos nagyágyúkat”.