Példakép

Ismerd meg a jövő nagy innovátorait!

UNIside | 2023-04-14
Száz zseniális ifjú innovátor dolgozta ki kiemelkedő természettudományos és műszaki projektjét a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OITO) második fordulójában. Hamarosan kiderül, melyek azok a legkiválóbb projektek, amelyek versenyezhetnek a döntőben, majd az Európa- és a Világbajnokságon.

Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerése. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák tudásukat és kreativitásukat.

 

Így zajlott az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia második fordulója

Az idei innovációs olimpiára 218 fiatal jelentkezett, és rekordszámú pályázat érkezett. Az OTIO-ra kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával lehetett nevezni. A második fordulóba jutottak szakmai interjúkon vettek részt. Itt a zsűritagok részletesen megismerkedtek a hozzájuk beosztott 5-7 pályázattal, a készülő prototípusokkal és modellekkel. A tehetséges versenyzők elképesztő ötletekkel, megoldásokkal és kutatási eredményekkel lepték meg a zsűrit.

Az OTIO második fordulójában résztvevő diákok bebizonyították, hogy a jövő innovációi már most a fiatalok kezében vannak.

A száz fiatal tudósjelölt 67 pályaművet dolgozott ki a műszaki és természettudományi területeken. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bíráló bizottság májusig hozza meg a döntését a döntőbe jutó pályázatokról.

 

Az innovációs olimpia döntője

Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntője egy kétnapos nyilvános bemutató lesz. A BME Q épületében rendezik meg június 2-án és 3-án. A kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. A döntő első napján a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás osztályokat, hogy részt vegyenek a fiatalok által bemutatott ötletek és kutatások lenyűgöző világában.

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és eredményeit. Majd az interjúk után kiválasztják a nyerteseket. A díjkiosztó ünnepséget június 3-án tartják a Kopaszi-gáton, az ÖbölHáz Rendezvényközpontban, ahol az ország legtehetségesebb diákjai kapnak elismerést.

157 pályázat keretében összesen 218 fiatal jelentkezett az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára (Fotó: OTIO/Facebook)

Az OTIO első 3 helyezettje (összesen 10 pályázó) 200-500 ezer forint, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100 ezer forint jutalomra lesz jogosult. Valamint különdíjat kap a legsikeresebb határon túli fiatal is.

Ha további innovációkra vagy kíváncsi, akkor látogass el a Joint Venture Szövetség, azaz a JVSZ interaktív innovációs konferenciájára is. Ezt az eseményt Európa második legnagyobb kutatás-fejlesztési központjában, a nemrég épült Bosch Budapest Innovációs Kampuszon rendezik meg április második felében.