Free

Így kerüld el a felesleges költekezést az ünnepek alatt

Kőszegi Anna | 2022-12-16
Villódzó reklámok, utolsó esélyek, kedvezmények és százalékok. Ki lehet egyáltalán szabadulni az értelmetlen pénzkidobások örvényéből az ünnepek alatt?

Kapcsold ki a reklámokat

Ahogy a szezon beindul, tulajdonképpen már november utolsó hetétől ömlenek a csillogó, érzelmes és hatalmas százalék jelekkel ellátott reklámok az ünnepek jegyében. Nincs menekvés, mindenhol rád találnak, és hála a közösségi médiának, még személyre szabottak is. Ha szeretnéd elkerülni az impulzusvásárlásokat, a legjobb, amit tehetsz, ha kikapcsolod a vásárlós alkalmazások értesítéseit, hogy ne tudjanak naponta többször „jobbnál jobb” ajánlatokkal bombázni. Ha pedig a célzott hirdetések találnak meg görgetés közben, a legjobb, ha még azelőtt tovább görgetsz, hogy úgy éreznéd, nem éltél addig igazán, amíg meg nem veszed azt a dolgot.

Adj élményt ajándékba

A felesleges ünnepi költekezés nemcsak abban áll, hogy mennyi pénzt költesz, hanem hogy olyan dolgokra adsz-e ki pénzt, amelyek tényleg hozzátesznek valamit az életedhez. Több leszel általuk, vagy csak egy újabb dolog fog állni a szobádban? Szükséged van egy rakás új könyvre csak azért, mert ha négyet veszel, az ötödiket ingyen adják? Lehet, hogy jobb lenne könyvtárba menni, és birtoklás nélkül élvezni az olvasás örömét. Sokszor azt hihetjük, hogy egy ajándék csak akkor megfelelő, ha nagy és kézzelfogható, de lehet, hogy egy közös programmal, színházjeggyel, masszázzsal, workshoppal maradandóbb és szebb emléket adnánk, mint egy tárggyal, ami a fiók mélyén landol.

Keress kézműves termékeket

A nagy költekezési lázban az sem mindegy, hogy hova megy a pénzünk. Egyre több szó esik arról, hogy vajon mennyi pénzt kereshetnek azoknak a termékeknek a készítői, amelyeket mi pár száz forintért meg tudunk venni, ha az árból még az anyag és az interkontinentális szállítás költségét is levonjuk. Szerencsére azonban nő a népszerűsége a hazai kisvállalkozásoknál való vásárlásnak. Könnyedén találhatunk olyan kezdeményezéseket, amelyek ezeket gyűjtik csokorba, hogy nekünk csak válogatnunk kelljen. Ha ilyen helyről vásárolunk, nemcsak a megajándékozottnak, hanem a készítőnek is nagy örömet szerzünk. Ötletes és egyedi ajándékokat találhatunk, bármilyen árkategóriában is keresgélünk.

Mit jelent a karácsony?

Az ünnep mindenkinek mást jelent, családról családra máson van a hangsúly. Ha tisztázzuk magunkban, hogy pontosan mik is az elvárásaink a karácsonyi ünnepek felé, milyen hangulatot szeretnénk teremteni, milyen élmények jelentik nekünk ennek az időszaknak a lényegét, akkor hatékonyan elterelhetjük a figyelmünket arról a folyamatos fogyasztásra ösztönző reklámözönről és kultúráról, amivel mindenhol szembe kell néznünk.

ünnepek

Forrás: Pexels

Saját készítésű ajándékok

A saját készítésű ajándékok nemcsak ovisoktól elfogadhatóak. Van valami, amihez értesz, de a többség nem? Csak szeretnél kreatívkodni? Ne fogd vissza magad. Nézz utána egyszerűbb DIY projekteknek, vagy hasznosítsd azokat a készségeidet, amik már eddig is megvoltak. Te csinálod a legjobb sütiket? Imádsz házi száraztésztát gyúrni mindenféle színben, csak nincs aki megegye? Szeretsz barkácsolni, fa tárgyakat összeütni? Ezek sokkal menőbbek, mint egy újabb elemes gyertyatartó a kínaiból.

Semmi baj az ajándékokkal

Ha mindent átgondoltál, és továbbra is vannak olyan ajándékozási terveid, amik a fentiekbe nem illenek bele, akkor sincs semmi gond. A baj sosem az átgondolt kiadásokkal van, amelyekre szükséged van, vagy olyannak adod, akiről tudod, hogy örömmel fogja használni. Sokkal inkább a nyomásra, csak az akció miatt vagy jobb ötlet híján vett kacatokkal. Azzal, ha tudatosan végiggondoljuk az ünnepi kiadásokat és mindről tudjuk milyen célt szolgálnak, már nyertünk is.

Címkék: ajándék   karácsony   pénz   ünnepek