Tudástár

Holnap kezdetét veszi az idei tavaszi érettségi emelt szintű szóbeli vizsgaidőszaka

Bodzás Szabolcs | 2023-06-06
Az emelt szintű szóbeli vizsgákat idén június 7-e és 14-e között tartják meg.

Miért hasznos az emelt szint?

Az emelt szintű érettséginek az a legnagyobb előnye, hogy értékes többletpontokat kaphatsz cserébe a felvételi eljárás során.

 

Miből szoktak emelt szinten vizsgázni?

A legtöbb diák idegen nyelvből vizsgázik így – főleg angol nyelvből, a többi nyelvből hozzájuk képest csak töredékük –, de a történelem és a matematika is igen népszerű.

Vannak olyan egyetemi szakok, ahol a bejutáshoz kötelező természettudományi érettségit tenni, így aki orvos szeretne lenni, gyakran emeltezik fizikából vagy kémiából.

Két fiú nagyon fókuszál arra, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból az emelt szintű szóbeli érettségin. (Fotó:123RF)

Aki pedig jogászkarriert álmodott meg magának – az feltehetőleg humán beállítottságú –, így érdemes neki magyar nyelv és irodalomból vagy történelemből magasabb szintű érettségit tennie.

 

Újra kötelező a szóbeli

A COVID-19 világjárvány miatt két éven keresztül – 2020-ban és 2021-ben – elmaradt az érettségi vizsgák szóbeli része. A diákok csak májusban, az írásbelin adhattak számot a tudásukról. Mostanra szerencsére legyőztük a koronavírust, így a régóta megszokott módon zajlanak le az érettségi vizsgák.

Az emelt szintű szóbeliket még a közoktatási tanítási időben: ezúttal június 7-étől 14-éig tartják meg;ľ a középszintűeket később: idén június 19-e és 30-a között.

 

Nagyon sok sikert és eredményes vizsgázást kívánunk minden kedves végzősnek – illetve előrehozott érettségi vizsgát tevőknek egyaránt.

Címkék: emelt szint   érettségi   idegen nyelv   jogász   június   orvos   szóbeli vizsga