Tudástár

Ezeket a faktokat válaszd, így készülj, ha orvos szeretnél lenni!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
Az orvostudomány a társadalom számára az egyik legnélkülözhetetlenebb tudományág. Éppen ezért általános orvosi diplomához csak a legjobbak juthatnak! Négy egyetemen bizonyíthatod tudásod az országban, hogy méltó vagy erre az oklevélre.

Az általános orvosi diploma megszerzése csakis osztatlan képzésben lehetséges. A képzési idő 12 félév, azaz még ha a legjobbak között is vagy, akkor is hat teljes évet rá kell szánnod a képzésre. Az okleveled természetesen egy doktori címet is ad, amit később felvehetsz minden hivatalos okmányodba – bár, ha valaki csak ez utóbbiért szeretne orvos lenni, jobb, ha bele sem vág a dologba…

Ha ezt a hivatást szeretnéd választani, akkor erre már nagyon tudatosan el kell kezdned készülni a középiskolában! A fakultáció kiválasztásnál ugyanis mindenféleképpen fel kell venni a biológiát, ugyanis ebből a tantárgyból az emelt szintű érettségi alapkövetelmény. A biosz, mint tantágy szeretete ugyan nem alapfeltétel, de ha az nem tartozik a top 2-3 kedvenced közé, inkább válassz egészen más pályát, ne erőltesd az orvosit, akárki, akármit is mond!

Emellett még egy emelt szintű érettségit kell tenned fizikából vagy kémiából, szóval e két természettudományi tárgy közül is feltétlenül szükséges legalább az egyikből felvenned a fakultációt. Ez mind a négy általános orvosokat képző egyetem megköveteli. Ha valamelyik ezek közül nem megy jól, ne szégyelj ideje korán magánórákat venni!

Továbbá nem szabad elhanyagolni az alaptantárgyakat sem: a magyar nyelv és irodalmat, a matematikát, a történelmet és legalább egy élő idegen nyelvet, hiszen ezekből is sikeres érettségi vizsgát kell tenni (azaz minimum meg kell legyen az elégséges szint), még akkor is, ha a leendő orvostanhallgató a biológia és a kémia/fizika emelt érettségijének eredményét „duplázza”.

Ajánlatos az angol nyelvre fókuszálni, mert az általános orvosi diploma kiadásának követelményei legalább egy angol középszintű (B2) nyelvvizsgát követelnek meg. Ezt a nyelvvizsgát érdemes már a középiskolai évek alatt megszerezni – és nem csupán azért, mert 28 többletpontot jelent az egyetemi felvételinél, hanem -, mert az általános orvosi diploma megszerzése valóban az egyik legnehezebb felsőfokú tanulmányi feladat. Ha még nyelvet is kell tanulnod közben, az nem lesz egyszerű.

Ahogy korábban is megjegyeztük, hazánkban négy egyetem képez általános orvosokat, mutatjuk, hogy az idén szeptemberben elindult képzéseken hány pontra volt szüksége a diákoknak, hogy állami támogatással, nappali szakon megkezdhessék tanulmányaikat:

  •       Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar – 415 pont
  •       Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar – 415 pont
  •       Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar – 441 pont
  •       Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar – 412 pont