Tudástár

Ezeket a faktokat válaszd, így készülj, ha jogász szeretnél lenni!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
A jogászképzés hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb szak hazánkban, rengeteg felvételiző diák jelentkezik rá. Épp ezért, jó, ha tudatosan készülsz rá már a középiskolában, és megfelelő faktokat választasz, hogy könnyebben bejuss.

Amennyiben ügyesen ki tudod használni a humán beállítottságodat, akkor tulajdonképpen a reáltárgyakra nincs is igazán szükséged, ügyesen meg tudod kerülni azokat. Alapvetően a magyar nyelv és irodalomra, valamint történelemre kell fókuszálod, ebből a két tárgyból kiváló érettségiket írni – legalább az egyikből emelt szinten -, és akkor „duplázhatsz”. Ezt a két tárgyat érdemes felvenned 11. évfolyamban faktnak, hogy segítse a felkészülésedet a sikeres érettségire.

A magyar nyelv és irodalom azért is kiemelkedően fontos a középiskolában, mert egyrészt általános műveltséget ad, másrészt felkészít arra, hogy a későbbiekben jól menjen a szövegértés és a fogalmazás.

A történelem pedig azért fontos, mert a jogi tárgyakban bőven vannak jogtörténeti részek, amikben visszaköszönnek a korábban középiskolában tanult témakörök. Az a módszer is hasznos lesz később az egyetemen, amivel bemagolod a különböző témakörökhöz tartozó adatokat, évszámokat és neveket. Arról nem is beszélve, hogy a történelem megértése, az összefüggések megismerése óriási segítség lesz a jogi tanulmányaid során.

A magyaron és a történelmen túl a különböző idegen nyelvekre is nagy hangsúlyt kell fektetned, hiszen azok is szükségesek a többletpontok miatt. Legalább egy idegen nyelvi felsőfokú (C1) nyelvvizsga szükséges, hiszen az 40 többletpontot jelent.

A legtöbb pontot eredményező módszer azonban az lehet, ha angolból is emelt érettségit teszel – hiszen az angol nyelvi emelt érettségi általában könnyebb, mint a magyar nyelv és irodalom vagy a történelem – és emellett még egy bármilyen másik élő idegen nyelvből is szerzel egy felsőfokú nyelvvizsgát. Így biztosíthatod be magad a legjobban, hogy elkerüld a költségtérítést az egyetemen, és állami ösztöndíjasként válhasson belőled jogász.

Amit még fontos tudni a jogi egyetemek esetében, hogy szükséges lesz a tanulmányok során a latin. Sokan erre tudatosan előre készülnek, és latinból szereznek nyelvvizsgát, sőt akár érettségit, és így jutnak be sikeresen állami ösztöndíjasként a szakra. Továbbá ez azért is hasznos, mert ha van latin érettségije vagy nyelvvizsgája valakinek, akkor ő az egyetemen felmentést kap a latintanulás alól, és így egy tárggyal kevesebből kell vizsgáznia, mert erre automatikusan megkapja a kreditet.

Ami még hasznos lehet, hogy már a középiskolai évek alatt részt vehetsz különböző vitafórumokon, ahol más emberek előtt, nyilvánosan kell beszédet tartanod, ami később nemcsak a jogi egyetemen történő szóbeli vizsgákra készít fel, hanem arra is, hogy az egyetem után jogászként prezentálj, vagy akár később a nagybetű életben sikereket érj el, hiszen kevesen tudnak magabiztosan, jól felépítve beszélni közönség előtt, függetlenül attól, mi a végzettségük.

Jelenleg az országban nyolc karon képeznek jogászokat, mutatjuk, hogy az idén szeptemberben elinduló képzéseken hány pontra volt szüksége a diákoknak, hogy állami támogatással tanulhassanak, nappali képzésen:

  •       Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 438 pont
  •       Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 475 pont
  •       Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 435 pont
  •       Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 396 pont
  •       Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar – 466 pont
  •       Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 427 pont
  •       Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar – 407 pont
  •       Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar – 436 pont