Munka

Háziállat a munkahelyen, kiskedvencek munka közben

UNIside | 2023-06-27
A háziállatokat a legtöbb ember szereti, sokunknak meghatározó lehet, hogy olyan munkahelyet találjunk, ahova kedvencünk is elkísérhet bennünket, kutatások is bizonyítják, hogy a házikedvenc munkatárs több pozitív hatást is gyakorolhat a munkavégzés hatékonyságára.

A hrpwr.hu 2018-as felmérése szerint, akkor még csak a munkahelyek 33 százaléka volt állatbarát. Ez ma a nemzetközi trendeknek megfelelően, folyamatosan növekszik.

A munkavállalás során, a házikedvencet tartó munkavállalóknak fontos szempont lehet, hogy olyan munkahelyet válasszanak, ahova magukkal vihetik kedvencüket is. Nemzetközi viszonylatban már sok helyen láthatjuk, hogy az alkalmazottak magukkal vihetik négylábú társukat. Az utóbbi években hazánkban is egyre jobban elterjed, hogy a kisállat mindenhova kíséri a gazdit. Egyre több az olyan bevásárlóközpont, étterem, kávézó, ahol a kisállat (leginkább kutya) együtt lehet a gazdájával.

A jelenlétüknél már csak az volna jobb, ha még el is végeznék helyettünk a munkát. (Fotó: 123RF)

 

A háziállatok stresszcsökkentő hatása

Kutatások is bizonyítják, hogy az állatbarát cégeknél boldogabb, és munkájukat jobban végző, egészségesebb alkalmazottak dolgoznak. A Virginia Commonwealth University tanulmánya szerint a háziállatok jelenlétének stresszcsökkentő hatása van, amely kiterjed a munkavállalóra is.

Kísérletek bizonyítják, hogy a gazdi és a kisállat interakciója során, megváltozik a résztvevők oxitocin szintje. Az alábbi japán kísérlet is bemutatja az interakcióban résztvevők oxitonszintjének változását. 

Dr. Marian Rissenberg neuropszichológus tanulmányai is bemutatják, hogy, amikor az ember és kedvence interakcióba kerül, a gazdi agya oxitocint, azaz a kötődésért felelős hormont küldi a hipotalamusztól a szervezete felé, melynek hatására jobban érezzük magunkat. Az állatokkal való munka segít abban, hogy az adott személy, kitartása, céltudatossága, figyelme és felelősségérzete növekedjen. A Virginia Commonwealth University tanulmánya szerint a háziállatok jelenléte jelentős stresszcsökkentő tényező gazdáik számára és a kutatók megállapították, hogy ez az előny pozitív hatást gyakorolhat a munkavállalóra, és ezáltal a munkahelyre is.

 

Az irodai állattartás szabályai

Fontos, hogy amennyiben a cég HR specialistái támogatják az állatbarát munkahelyet, az ezt érintő szabályok, pontosan legyenek lefektetve. Nagyon fontos tényező, hogy minden munkavállaló nyitott legyen, erre érdemes előzetesen felmérést végezni.

Amennyiben a munkavállalók 100 százaléka egyetért azzal, hogy a házikedvenc jelen lehessen az irodában, fontos, hogy meghatározzuk az irodai állattartás szabályait.

Fontos, hogy csak szelíd, kifejezetten szociális állatot vigyünk magunkkal a munkahelyünkre. Kiemelten fontos, hogy csak oltással rendelkező, teljesen egészséges állat kísérjen minket a munkába. Nagyon fontos továbbá, hogy a házikedvenc ne zavarjon senki a munkavégzésben, képes legyen nyugodtan feküdni, ne rohangáljon az irodában, és természetesen legyen szobatiszta. 

 

Az irodai házikedvenc pozitív hatásai

Ha ezek a feltételek adottak, akkor élvezhetjük a pozitív hatásokat:

  • Várhatóan növekedni fog a csoportkohézió
  • Könnyebb lesz az alkalmazottak közötti kapcsolatteremtés
  • Javíthatja a munkavállaló elkötelezettségét, nem fog azon izgulni, hogy hazaér-e időben?
  • Bizonyítottan csökkenti a stresszt
  • Remek marketing eszközként szolgálhat
  • A kollégák körében csökkentheti a feszültséget

Következtetésként levonhatjuk, hogy egy irodakutya vagy irodacica kiváló érzelmi támogatást biztosíthat a munkavállalóknak.

Címkék: háziállat   házikedvenc   kisállat   kísérlet   munkahely   oxicotin   stressz