Rangsorok

Hankó Balázs újabb magyar sikereket jelentett be Facebook-oldalán tegnap

UNIside | 2023-09-28
A felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár Magyarország egyeteminek helyzetéről beszélt.

Tegnap újabb magyar egyetem csatlakozott a világ legjobb egyetemei közé

„A Times Higher Education rangsoron a győri Széchenyi István Egyetem először szerepel a világ egyetemeinek legjobb 5 százalékában. Gratulálok mind az oktatóknak, kutatóknak és a diákoknak.” – fejtette ki az államtitkár.

Hankó Balázs államtitkár gratulál az elért eredményekhez. (Fotó: UNIside)

 

Van mire büszkének lennünk

„A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem továbbra is a legjobb 1 százalékos körben van, a tavalyi évhez magasabb pontszámmal a 251-300. helyen végzett.

A Debreceni Egyetem 400 helyet javítva a 601-800-as kategóriába lépett előre.

A világranglistára felkerült továbbá az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a BME, valamint a Magyar Agrár– és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem mellett a veszprémi Pannon Egyetem, valamint az idei évben először a győri Széchenyi István Egyetem is.” – mondta Hankó Balázs.

 

Jelentős mértékűek a magyar sikerek

Tehát a két legnagyobb felsőoktatási rangsoron: a nyáron megjelent QS és a tegnap megjelent Times Higher Education rangsoron immár tizenkét hazai egyetem szerepel a világ 30 000 intézménye közül a legjobb öt százalékban. Négy éve ez még csak hét magyar egyetemről volt elmondható.

 

Egy másik ranglista is megjelent tegnap

Mégpedig a Global Innovation Index 2023 világranglista. Itt Magyarország egy helyezést lépett előre az innovációs teljesítmény szempontjából. Tehát immáron a 33. helyet foglalja el a 132 ország eredményeit összesítő rangsoron.

Kiemelhető még, hogy a Global Innovation Index hét fő teljesítménypillére tekintetében Magyarország négy esetben is javított helyezésén az előző évi adatokhoz képest. Ez az előrelépés legjelentősebb mértékben a tudás és technológiai területen elért sikereknek köszönhető.

 

Így összegezte gondolatait Hankó Balázs

„Tehet összességében nem csak egyetemeink erősödnek, hanem az egyetemek, kutatóhelyek és a gazdaság összekapcsolódásának köszönhetően Magyarország innovációs teljesítménye is.

Ami azt jelenti, hogy hazánk az innovációs ráfordítások szintjéhez képest több innovációs eredményt állít elő, szolgálva ezzel a magyar gazdaság versenyképességének erősödését, valamint hazánk jövőképességét.” – fogalmazott az államtitkár.