Uni

Hamarosan kezdődnek a Téli Egyetemi Világjátékok

Haiman Éva | 2022-12-27
Január közepén rendezik az Amerikai Egyesült Államokbeli Lake Placidben a Téli Egyetemi Világjátékok sportversenyt (korábbi nevén univerziádét). Ezen minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt.

A január 12–22 között megrendezendő Téli Egyetemi Világjátékok történetében a 2023-as lesz a legnagyobb: a tizenegy napos multisporteseményen várhatóan több mint 50 nemzet mintegy 600 egyetemének 1500 sportolója 12 sportág 86 versenyszámában küzd az érmekért.

Az UNISPORT információi szerint a magyar csapat is a legnagyobb létszámú lesz ezen a világversenyen. A 17 és 25 év közötti indulókat az egyetemi sportszövetségek választják ki.

A New York állambeli Lake Placidben a játékok tiszteletére felújították a híres szabadtéri korcsolyapályát, amelyet a legjobb egyetemista gyorskorcsolyázók már kipróbálhattak az idei egyetemi világbajnokságon. (Fotó: lakeplacid2023.com)

A New York állambeli Lake Placidben a játékok tiszteletére felújították a híres szabadtéri korcsolyapályát, amelyet a legjobb egyetemista gyorskorcsolyázók már kipróbálhattak az idei egyetemi világbajnokságon. Ott lesz a megmérettetésen a férfi jégkorong-válogatott is, ráadásul ők játsszák a nyitómeccset január 11-én. 

A gyors- és műkorcsolyán, illetve a jégkorongon túl az egyetemisták és főiskolások a havas sportokban is összemérik tudásukat. Így lesz síugrás, snowboard, freestyle & freeski, sífutás, lesiklás, de a versenyszámok között ott van a curling és biatlon is. 

A 11 napos sportrendezvényhez egy ingyenes zenei fesztivál is csatlakozik, a Main Streeten, egyedülálló téli fesztiválélményt garantálva a résztvevőknek. 

A Téli Egyetemi Világjátékok honlapján már most számos információ érhető el

és a játékok Instagram-oldalát is érdemes követni. Regisztráció után pedig a FISU TV-n követhetők lesznek majd a Lake Placidben zajló események, addig is egy kis ízelítő a legutóbbi, 2019-es, krasznojarszki téli univerziádéról.

A közelmúltban több világklasszis sportoló is díjat vehetett át az Év Egyetemi Sportolója gáláján.