Példakép

Milák Kristóf is az Év Egyetemi Sportolója lett

Tar Gábor | 2022-12-06
Több világklasszis sportoló is díjat vehetett át az Év Egyetemi Sportolója gáláján. Az egyetemi országos bajnokság 2021–2022-es tanévének pontversenyét az 1000 hallgatóra eső pontszám alapján a TF, az összpontszám alapján pedig a Pécsi Tudományegyetem nyerte meg.

Idén is megrendezték az Év Egyetemi Sportolója gálát, ahol azokat a hallgatókat díjazzák, akik egyetemi vagy felnőtt világversenyeken érmet szereznek

Ebben az évben összesen 154 díjat adtak át, soha ilyen sokan nem vehettek még át elismerést.

 A díjazottak között olyan neves sportolók is voltak, mint

 • Milák Kristóf olimpiai aranyérmes, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszó (Edutus Egyetem),
 • Senánszky Petra tizennégyszeres világbajnok, hatszoros Európa-bajnok uszonyosúszó (Debreceni Egyetem)
 • Lucz Anna kétszeres világbajnok, egyszeres Európa-bajnok kajakos (Budapesti Gazdasági Egyetem),
 • Pusztai Liza világbajnok vívó (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
 • Verrasztó Evelyn nagymedencés versenyeken kétszeres Európa-bajnok, illetve háromszoros rövidpályás Európa-bajnok úszó (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem)

A legsportosabb egyetemek: TF és PTE

A több mint 40 sportágban megszervezett Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) eredményeit tekintve az 1000 hallgatóra eső pontszám alapján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az összpontszám alapján pedig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) bizonyult a legjobbnak – számolt be közleményében a gálát megrendező Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

154 hallgató kapta meg az Év Egyetemi Sportolója Díjat a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) által az Uránia Filmszínházban  megrendezett gálán (Fotó: MEFS)

2021–2022 tanévi MEFOB pontverseny az 1000 hallgatóra eső pontszám alapján:

 1.       Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 1933,89 pont
 2.       Nemzeti Közszolgálati Egyetem 285,99 pont
 3.       Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 145,85 pont

2021–2022 tanévi MEFOB pontverseny az összpontszám alapján:

 1.       Pécsi Tudományegyetem 1982,5 pont
 2.       Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 1968,7 pont
 3.       Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1169,5 pont

A Pécsi Tudományegyetem közleményéből az is kiderül, hogy a sportolóknak kiosztott 154 díj közül 31-et a PTE hallgatói vehettek át. A TF részéről pedig az úszó Verrasztó Evelyn mellett további 18 hallgató kapott díjat.

Még sok sportoló hagyja abba a versenyzést a pályaválasztás idején

A díjátadón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy az államtitkárság az idei felsőoktatási tanévben is meghirdette a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramot, amelynek célja, hogy támogassa azokat az aktív felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal rendelkező sportolókat, akiknek tanulmányaik mellett esélyük van arra, hogy Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai érmet szerezzenek.

Az államtitkár az MTI beszámolója szerint egyben arra is kitért, hogy tizennyolc éves korban nagyon sok igazolt sportolót veszít el a magyar sportélet. „Az érettségiző magyar fiataloknak több mint a tíz százaléka, nagyjából tízezer fő sportol versenyszerűen tizennyolc éves koráig. Ezeknek a fiataloknak a nyolcvan, nyolcvanöt százaléka, tehát körülbelül nyolcezerötszáz fő az érettségi környékén, illetve utána a pályaválasztás miatt abbahagyja a sportolást. Úgy gondolom tehát, hogy az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak. Továbbá képesnek kell lennie arra, hogy megnyerje azokat, akik egy időre elhagyták a sportpályákat vagy épp egyetemi hallgatóként kapnak kedvet az aktív sportoláshoz” – fogalmazott Schmidt Ádám.

2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezik meg az Európai Egyetemi Játékokat

Mocsai Lajos, a díjátadó gálát megrendező Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy három hét múlva minden idők legnagyobb magyar delegációja utazik ki az Egyesült Államokba a Téli Egyetemi Világjátékokra.

Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország rendezi a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat. Több mint 400 egyetem 4000 hallgatóját látja vendégül Debrecen és Miskolc.

Ez lesz Magyarország történetének legnagyobb oktatási és multisport rendezvénye

– jegyezte meg a MEFS elnöke.

Nemrégiben interjút készítettünk a szabadtüdős mélymerülés tizenhatszoros magyar- és háromszoros világbajnokával, Korok Fatimával, aki többek között arról mesélt, hogy milyen érzés a víz alatt zuhanni és hogyan lehet ájultan is a felszínre érkezni úgy, hogy mindennek tudatában legyen. Arról is pár hete számoltunk be, hogy átadták az ország legnagyobb, főként oktatási célú e-sport központját. A Debreceni Egyetem létesítménye az e-sportolók kiszolgálása mellett főként az egyetem informatikai, műszaki képzéseit fogja segíteni.