Free

Hamarosan beindul az év legnagyobb bulija: a Sziget 2023

UNIside | 2023-08-07
2023. augusztus 10-től 15-ig rendezik meg az idén 30 éves Sziget Fesztivált.

Az első Sziget Fesztivál Diáksziget néven, „Kell egy hét együttlét” szlogennel 1993-ban nyitotta meg kapuit, a mostanihoz képest egészen kis közönség számára, ám azóta Európa egyik legnagyobb zenei fesztiváljává nőtte ki magát.

Néhány nosztalgikus adat 1993-ból: a látogatók száma 43 000 fő, a színpadoké 2, a koncerteké 200, a heti elővételes jegy ára 1800 forint, a napijegyé 300 forint volt. A legelső eseménynek is voltak persze előzményei, a nyolcvanas években itt tartott közös koncertet a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band, illetve az 1991-es Viszlát Iván! Fesztivál, amelyen az Aurora és a Pál Utcai Fiúk léptek fel.

A Sziget Fesztiválon mindenki megtalálja a neki való szórakozási lehetőséget. (Fotó: 123RF)

 

Újdonságok az idei Szigeten

Az idei Sziget Fesztiválon a nemzetközi gasztronómiai felhozatalt bővítik. Számos zöldség-gyümölcs pont is lesz, ahol egészséges turmixot (vitamin bombát) is készítenek a látogatóknak. A spórolás jegyében pedig minden vendéglátóhely köteles minden kereskedelmi egységnél 2500 forint alatti főételt a kínálatában feltüntetni.

A fesztivál szervezői évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra. Minden szerződött partnerünktől elvárják, hogy a műanyag zacskók, nylon táskák, eldobható tányérok, evőeszközök és egyéb csomagolóanyagok helyett kizárólag papír vagy környezetbarát, illetve lebomló anyagokból készült kellékeket használjanak.

Az idei évtől a Sziget is Access4you helyszín, ami azt jelenti, hogy részletes és megbízható akadálymentességi információk állnak rendelkezésre a fesztivál teljes területéről, kilenc érintett csoport: a kerekesszékkel, babakocsival közlekedő, idős, mozgásákban korlátozott, gyengénlátó, vak, nagyothalló, siket, kognitív zavarral élő és segítőkutyával közlekedő emberek igényei alapján.

A fesztiválélmény javítása érdekében a tavalyi, szokatlan szárazság miatti szállópornak egy új pormentesítő kezelést alkalmaznak a fesztivál teljes területén, melynek lényege, hogy az eljárás a levegő páratartalmát felhasználva enyhén nedves réteget képez a talajon – ezzel megakadályozva, hogy por kerüljön a levegőbe.

 

Programok a Szigeten

Az elmúlt 30 évben nem csak a látogatók és színpadok száma sokszorozódott meg. Idén több, mint 1000 előadásnak adnak teret 60 különböző színpadon, 6 teljes napon át. Ami változatlan, hogy 6 teljes nap az önfeledt szórakozásé. Bár a zene áll a Sziget központjában, a művészet is kulcsszerepet játszik minden évben. Cirkusz, tánc, színház, performanszok, múzeumok, képzőművészeti helyszínek: felsorolni is nehéz, mennyi program várja a fesztiválozókat a nap minden pillanatában. A világ minden tájáról érkeznek művészek és előadók. A zenei felhozatal végeláthatatlan sorában ott van többek között Billie Eilish, aki karrierje során először lép fel Magyarországon, és turnéjának európai szakaszát is nálunk kezdi. Országunk visszajáró vendégeiként felép a Foals zenekar és a Florence & the Machine is, továbbá kiemelt fellépő lesz az Imagine Dragons, Lorde, Macklemore, Sam Fender, a Mumford & Sons és David Guetta is.

A Nagyszínpad hazai fellépői a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló lesznek. De a magyar vonalat erősítendő külön színpadot kapnak a retró szerelmesei, így a Sztereo Színpadon mások mellett Szandi és Zoltán Erika is fellépnek majd. Ezen kívül persze máshol is rengeteg magyar előadóval találkozhattok, a több mint 100 nemzet közül, aki összességében jelen lesz a Szigeten.

 

Diákbérlet 100000 Forint alatt

Bár a Teljes Fesztivál VIP bérlet 239600 forintért vásárolható meg, a teljes hétre a diákbérlet 99000 forint, amit előzetesen sorbaállás nélkül beválthatsz. Idén augusztus 03-09. Között, minden nap 13:00-21:00 óráig beválthatod a diákbérleted a nyugati téri irodában!

 

Bulizz tudatosan és vigyázz magadra

A Sziget Fesztivál akkor a legjobb, ha megoszthatjuk a barátainkkal. Tudjuk, hogy már régóta vártok erre a pillanatra, ezért hogy zökkenőmentes legyen az élmény, tervezzetek előre.

Tudd, hogyan mész majd haza, és ha úgy döntesz, hogy korábban indulsz, mindenképpen szólj a barátaidnak. Beszéljetek meg egy gyülekező pontot arra az esetre, ha valaki leszakadna, vagy különböző programokon vesztek részt.

A telefonod szinte állandó használatban lesz. Ügyelj arra, hogy a telefonod mindig töltve legyen, és el tudjátok érni egymást. Ha tudsz, hozz magaddal külső akkumulátort, vagy powerbanket, hogy biztosan ne merüljön le a készüléked akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A legfontosabb tanács, hogy mindig figyeljetek oda egymásra. Ne hagyjátok felügyelet nélkül a poharaitokat, és ne fogadjatok el italokat idegenektől. A hőségben mindig hidratáljatok, és időnként álljatok meg egy közös pihenőre.

Címkék: akadálymentesítés   árak   fesztivál   ital   Sziget