Példakép

Magyar művész nyitja meg a szombati BL-döntőt

Kőszegi Anna | 2023-06-06
György Ádám világhírű zongoraművész életében nem ez az első alkalom, hogy előkelő helyen lép fel.

A fiatal zongorista rendszeres fellépője a New York-i Carnegie Hallnak. Ez alkalommal szombaton a Bajnokok Ligája döntőjét fogja Isztambulban megnyitni az Atatürk Stadionban. Az alkalom megünneplése céljából György Ádám saját készítésű átiratban játssza majd a Bajnokok Ligájának himnuszát, mikor a játékosok kivonulnak a pályára. Az alkotó elmondása szerint az átdolgozás érzelmekkel átitatott, és bemutatja a játékosok életútját, akik egy kisebb csapattól leszerződnek egy nagyobbhoz és talán megnyerik országuk bajnokságát, végül pedig eljuthatnak a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Korábban is szerepelt már nagyszabású sporteseményen: Varsóban a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság nagyszabású nyitóünnepségén lépett fel, amelyen Chopin Vihar etűdjének előadását mintegy 300 millió néző követte élőben világszerte.

györgy ádám

(Kép: Pexels.com)

György Ádám zenei pályafutását négy éves korában kezdte. Tizenkét évesen (a szokásosnál két évvel hamarabb) vették fel a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába. 18 éves korában pedig megnyerte a Magyarország Zongoristája versenyt. 2020-ban nyert Liszt Ferenc-díjat. Tanít és előad a Harvard University, a NUS, a University of British Columbia Vancouver, a Nanyang Academy of Fine Arts Singapore zongora tanszékein.

Vezeti a György Ádám Kastélyakadémiát, amelyet 25 évesen alapított meg. Az intézmény ma már a világ egyik legkeresettebb nyári zongora-mesterkurzusává nőtte ki magát. A legjobb zongorista növendékek érkeznek Magyarországra a New York-i Juilliardról, a Királyi Akadémiáról Londonból vagy akár a Harvard Universityről Bostonból, hogy itt tanuljanak. Alapítója a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenynek, amely 2022-re a világ egyik legrangosabb zongoraversenyévé nőtte ki magát. A New Yorkban megrendezett eseményen négy tehetésges zongorista mérettetheti meg magát szóló és zenerkari műfajban. Közülük világhírű szakértőkből álló zsűri szavazatai alapján választják ki a nyertes címre legérdemesebb művészt.

Napjaink egyik legkiválóbb Liszt-játékosaként tartják számon, ezért is fontos számára Liszt munkájának közvetítése. A legfontosabb jövendőbeli projektje a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, amit immár harmadik alkalommal rendeznek majd meg.