Uni

Fenntarthatóság az egyetemek működésében is

UNIside | 2023-10-03
A jövő az egyetemeken formálódik. Fontos, hogy a fenntarthatóság ne csak az oktatásban, hanem az egyetemek működésében is megjelenjen. A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo kerekasztal-beszélgetésén Czippán Katalin és Hankó Balázs a fenntarthatóság magyar egyetemeken való megjelenéséről beszélt.

A Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo kerekasztal-beszélgetésén Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár Czippán Katalinnal, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Nevelésügyi Szakbizottsági elnökével vett részt. Hangsúlyozták, hogy az egyetemek küldetése a jövőképesség. „Ha jövőt szeretnénk az egyetemeken formálni”, akkor a hallgató legyen cselekvőképes, a jövőt formáló személy.” „Olyanok legyenek a diákjaink, olyanok legyenek a fiataljaink, olyanok legyenek az egyetemistáink, akik fordítanak egyet jó irányba ezen a világon, és ez csak akkor működik, ha fenntarthatóak vagyunk” – fogalmazott Hankó Balázs az MTI közleménye szerint.

Magyarország 17 egyetemén, 50 képzésben, egyebek mellett a mérnök- és az agrárképzésekben jelenik meg a fenntarthatóság. (Fotó: 123rf)

Nemcsak az oktatásban fontos, hogy megjelenjen a fenntarthatóság, hanem az egyetemek működésében is, – hangzott el a beszélgetésben. Erre példa az intézmények petpalack-, illetve papírgyűjtése is. Az államtitkár szerint Magyarország 17 egyetemén, 50 képzésben, egyebek mellett a mérnök- és az agrárképzésekben jelenik meg a fenntarthatóság. A tavalyi EFOTT-on (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján) is a fenntarthatóságot helyezték középpontba, amelynek házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) volt.

Hankó Balázs az egyetemek mellett kitért a kutatásra is, amelyben – elmondása szerint – paradigmaváltásra van szükség. Az idő ugyanis meghaladta azt a korábbi nézetet, hogy alap- és alkalmazott kutatást különböztetnek meg. Ezzel szemben csak olyan kutatás van, amely valós társadalmi, gazdasági kihívásokra reagál. Az államtitkár úgy véli, hogy ezért szervezték át a magyar kutatási hálózatot. Kiemelte az idén indított Neumann János-programot, amelynek egyik legfontosabb területe a zöld átállás, és amely számos nemzetközi, európai együttműködést támogat.  A most kiírt 35 milliárd forintos keretösszegű kutatás-fejlesztési, innovációs pályázatból 10 milliárd forintot a zöld átállást elősegítő pályázatokra fordítanak – írja az MTI.

Forrás: MTI