Free

Érdekel a design, az építészet? Itt a Budapest Design Week!

Haiman Éva | 2022-10-05
Hogyan kapcsolódik össze az építészet és a design? Miként változtak meg mindennapjaink találkozási terei az elmúlt időszakban, s ez hogyan hat az életünkre és a minket körülvevő környezetre? Ezekre a kérdésekre is igyekszik választ adni az idei Budapest Design Week. Az október 7. és 16. között rendezendő fesztiválon ismét megszervezik a nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Stúdiók és Start Up Guide Live programokat. A fővároson kívül Sopronban, Szombathelyen és Pécsett is lesznek kiállítások, épületbejárások.

Az idei Budapest Design Week (BDW) programjai a virtuális és valós, személyes és közösségi találkozási terekre fókuszálnak. A fesztivál az építészetet és a designt összefonódó, egymást kiegészítő társterületekként mutatja be, amelyek együtt járulhatnak hozzá egy fenntarthatóbb, befogadóbb és élhetőbb épített környezet megalkotásához.

A BDW nyitóestjén, október 6-án adják át a Magyar Formatervezési Díjat (MFD) és a Design Management Díjat (DMD). A díjazottakat és a kiemelt pályaműveket bemutató tárlat a BDW központi kiállításával párhuzamosan a Néprajzi Múzeumban lesz látogatható október 7. és 16. között. A korábbi évekhez hasonlóan a 2022-ben kiállított alkotások is a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeit és a designmenedzsmentet kiválóan alkalmazó szervezeteket mutatják be. A BDW ideje alatt a tárlaton több alkalommal tárlatvezetést tart Sebestény Ferenc DLA építész, az idei fesztivál és a kiállítás kurátora. 

Ezúttal is lesznek Nyitott Stúdiók

A fesztivál ideje alatt öt építész iroda és öt építészeti kapcsolódású designstúdió nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A saját csapatukat, műhelyüket, irodájukat és projektjeiket bemutató események, prezentációk, épületlátogatások, workshopok hozzák személyes közelségbe a cégek és alkotók tevékenységét. Például a BDW központi kiállításán is bemutatkozó Minusplus építészeti és designstúdió az általa tervezett épületeket, irodatereket egy sétára felfűzve ismerteti három budapesti helyszínen. A séta keretében kirajzolódnak a társszakmák együttműködését meghatározó háttérfolyamatok, tervezési elvek és megrendelői elképzelések is. Idén építészeti irodaként a Bánáti+Hartvig, a BORD Építész Stúdió, az Építész Stúdió és a Hetedik Műterem vesznek részt a programban. Mellettük a Hannabi, a Komok, az ONYX Műhely, a Plydesign, valamint a Neongrey design stúdiókat ismerhetik meg a látogatók.

Forrás: Budapest Design Week

A design week keretében megrendezett épületbejárásokon három építésziroda avatja be a látogatókat az épületek tervezésének folyamatába és műhelytitkaiba. A Néprajzi Múzeumban a Napur Architect, a Prezi irodaházában a Minusplus Stúdió vezet körbe. A Magyar Zene Házában a Kreatív Hangterében pedig a Medence csoport tagjai, Gross András és Terebessy Tóbiás tartanak különleges túrát.

A kreatívipari felsőoktatási intézmények mesterszakos hallgatóit várja a Személyes találkozások – New European Bauhaus (NEB) workshop október 14-én a Néprajzi Múzeumban. A workshop a 2021. évi fesztivál alkalmával megrendezett, első New European Bauhaus workshop eredményeit dolgozza fel és fejleszti tovább, a személyes terek közterekben való kialakítására koncentrálva.

BDW partnerintézményei

Idén is széles programkínálattal csatlakoznak a fesztiválhoz a BDW partnerintézményei. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) spekulatív design kiállítása, A jövő tárgyai azt vizsgálja, milyen termékeket és szolgáltatásokat vásárolunk majd 30 év múlva; a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA) szervezésében pedig a 360 Design Budapest a hazai és regionális formatervezési darabokat mutatja be. A Határtalan Design kiállítás idén is a régió alkotóinak bemutatására fókuszál. A független design- és összművészeti rendezvénysorozat idén a V4 országok alkotóin kívül 16 ország több mint 160 alkotójának munkáit, ezen belül reprezentatív régiós és finn válogatást mutat be a Kiscelli Múzeumban október 2. és november 6. között.

Budapest Design Map

A BDW stábja újra összeállította a Budapest Design Mapet, amelynek segítségével könnyen elérhetők a designboltok mellett a város legizgalmasabb designeseményei és helyszínei. A térkép nyomtatott változata szeptember 15-től elérhető a város számos designüzletében. 

További információkat a Budapest Design Weekről és részletes programnaptárt itt találsz: https://budapestdesignweek.hu/

Címkék: Budapest Design Week   design   építészet   kreatív   program