Tudástár

Emelt és közép töri érettségi: ezek a különbségek, figyelj rájuk

Kőszegi Anna | 2023-02-12
Mennyi idő? Milyen feladatok? Minden, amit tudni szeretnél a történelem érettségiről, hogy időben felkészülhess a megmérettetésre.

A történelem érettségi sokunknak nagy mumus, de bízunk benne, ha emelt szintre adtad a fejed, akkor jobban érdekel a téma és nem bánod, hogy sokat kell rá tanulnod. Akár ez a helyzet, akár nem, most segítünk, hogy minden technikai tudnivalóval tisztában légy, mire eljön a nagy nap. Már jelentkeztél az érettségire és beadtad a felsőoktatási jelentkezést is? Nincs más dolgod, csak kitartóan készülni, mi szállítjuk a háttérinfókat, hogy később semmilyen meglepetés ne érjen.

Mit kell tudni a középszintű történelem érettségiről?

A matek kivételével minden középszintű kötelező tárgyból tett érettségi ugyanúgy épül fel. Van egy írásbeli és egy szóbeli rész. Nincs ez másként a középszintű történelem érettséginél sem, ahol az írásbeli rész teljes egésze folyamán (tehát a rövid kérdéses és az esszé részen is) használható az atlasz. A sokak által legális puskának nevezett könyvre a négy év alatt elég keveset nézünk rá, mégis megéri vele összeismerkedni. A megfelelő pillanatban nagy segítséget jelenthet akár az írásbelin, akár a szóbelin.

A teljes feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre, amit tetszőlegesen lehet beosztani. Általában bőven elég szokott lenni a feladatokra, de azért ne engeded el magad. Számolj azzal, hogy a rövid kérdésekre nagyjából egy órát kell hagynod, a fennmaradó időt pedig szánd a két esszére (egy rövidre 12-16 sor terjedelemben, és egy hosszabbra 26-32 sorban). Szerencsés, ha a végén marad időd mindent újra átgondolni. Fontos tudni, hogy a rövid kérdések időrendi sorrendben vannak, így jobban tudsz válogatni témakörök között, ha valami jobban megy. A középiskola az írásbeli középszintű érettségi feladatsorokat házon belül javítja a központilag elkészített értékelési útmutató szerint.

A szóbeliről annyit érdemes tudni, hogy 15 percig tart, 50 pontot ér, és a tételsort az az intézmény állítja össze, ahol vizsgázol, vagyis valószínűleg a saját sulid. A felelethez vázlatot készíthetsz, és használhatod a beszámoló közben. A vizsgáztatók csak akkor kérdezhetnek közbe, ha rossz úton indultál el, vagy elakadtál. A szóbeli feleletek értékelési útmutatóját is az adott középiskola határozza meg.

történelem

Az emeltszintű vizsgán is segít a józan paraszti ész, ám fontosabb a tárgyi tudásod (Fotó: Pexels)

Miben más az emelt töri érettségi?

Az emeltszintű vizsgán is segít a józan paraszti ész, de ennél a vizsgatípusnál fontosabb, hogy a tárgyi tudásod is a helyén legyen. A legfontosabb különbség persze amellett, hogy az emelt szintű érettségit nem a megszokott, saját középiskolai környezetedben írod, az időtartamban rejlik. Emelt szinten két időkerettel kell számolnod. Az első résznél 100 perced lesz, a másodiknál 140 jut a három esszére. A három esszé közül egy rövid, egy hosszú, egy pedig komplex. A rövid 14-18 soros, a hosszú 30-36 soros. A komplexben a feladat több korszakon átívelő történelmi probléma bemutatására, vagy azonos korszakban párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történelmi események összehasonlítása 36-42 sorban.

Egy másik fontos különbség a középszintű vizsgához képest, hogy az emelten kicsit szigorúbb szabályok vonatkoznak az atlasz használatára, itt már ugyanis csak a második résznél vehetitek elő, illetve a szóbelin. A szóbeli ebben az esetben 20 perc hosszúságú és a tételsor központilag meghatározott, ahogy a vizsga helyszíne is. A feleletek értékelése az egyes tételekhez készített részletes, központi értékelési útmutató alapján történik. Az útmutatók rögzítik a feladatmegoldáskor elvárható gondolatmenetet és tartalmi elemeket.

Mennyivel nehezebb az emelt?

Az emelt történelem érettségi során az írásbelin és a szóbelin is magától értetődően több témakört kell megtanulnod, mint középszinten. Ne tévesszen meg, hogy az emeleten a 30 tétel elsőre nem tűnik annyival többnek, mint a közép mennyisége. Azonban ezek sokkal részletesebben és hosszabban mennek bele a témákba, s ez óriási információmennyiséget jelent. Ha pedig az évszámok megjegyzése sosem volt erősséged, akkor lehet, hogy az emelt törit nem neked találták ki. Az összefüggések pontos megértésén kívül bizony rengeteg nevet, helyszínt és évszámot is fejben kell tartanod.

Érdemes beszerezni olyan érettségi adattárakat és évszámgyűjteményeket, amelyeket kifejezetten az emelt szinten vizsgázóknak készítettek. Ezek óriási segítséget jelentenek a tételek kidolgozásában, tovább az évszámok és események bemagolásában.

 

Ha a történelmen túl más érettségi tárgyak vizsgarészletei is érdekelnek: