Tudástár

Szerelem a sorok között: Elizabeth Barrett és Robert Browning

Buzás Boglárka | 2023-02-14
Egy tehetséges nő, költői hajlamok, egy ifjú és elismert költő és egy zsarnok apa. Akár egy kosztümös film forgatókönyve is lehetne, pedig a valóságról van szó… Következzen Elizabeth Barrett, a viktoriánus korszak egyik legelismertebb költőnőjének viharos románca.

Valljuk be, mindig van valami lenyűgözően izgalmas a különböző híres és tehetséges emberek romantikus történeteiben. Nem véletlenül lettek Nyáry Krisztián irodalmi románcokról szóló könyvei egy szempillantásra bestsellerek. Ha nem is volt a kedvenc tantárgyad az irodalom, azért Léda, Csinszka, Szendrey Júlia vagy Beatrice neve biztosan neked is beugrik. Valentin-nap alkalmából egy olyan irodalmi szerelemről írunk, amelyet szinte biztos, hogy nem ismertél meg a magyarórák alatt.

 

Gazdag, tehetséges és beteg

 

Elizabeth Barrett 1806-ban született egy igen jómódú, jamaikai és brit-nyugat-indiai ültetvényekkel rendelkező család első gyermekeként. Már 11 éves korától kezdve foglalkozott költészettel, amit mindkét szülője erőteljesen támogatott. Egyike azon angol költőknek, akiknek korai munkássága is pontosan dokumentált. A kor szépségideálját megszemélyesítő Elizabeth rendkívül aktív életet élt az angliai vidéken. Lovagolt, sokat járt a természetben, családja pedig szoros kapcsolatot ápolt a többi környékbeli famíliával.

 

Az álomszerű gyerekkornak azonban egy csapásra vége lett, amikor Elizabeth és két lánytestvére egy – a kor orvosai számára – rejtélyes betegséget kaptak el. A kór komoly fej- és gerincfájdalommal járt, és bizonyos mértékben a mozgásban is korlátozta őket. Testvérei meggyógyultak, ő azonban élete végéig küzdött a betegség szövődményeivel. A visszatérő fájdalommal és részleges bénulással. Több orvos is igyekezett gyógymódot találni panaszaira, azonban senki nem járt sikerrel. Ellenben a fiatal lány már tizenéves korában a fájdalom csillapítására használt ópium rabjává vált.

 

„Teljes szívemből szeretem a strófáit, kedves Miss Barrett…”

 

Bár egészségügyi problémái és különféle családi tragédiák árnyékolták be életét, Elizabeth továbbra is szorgalmasan művelte magát, fordított és írt. Foglalkoztatta a rabszolgák helyzete, illetve egyes írásaiban felszólalt a – korban hétköznapinak számító – gyermekmunka ellen is.

 

Az 1840-es évek elején Elizabeth végre szélesebb kör számára is felkerült az irodalmi térképre. 1844-ben jelent meg kétkötetes versgyűjteménye, melyben az addigra már sikeres Robert Browningot is méltatta. A költő szinte rögtön levélben válaszolt az elismerésre: „Teljes szívemből szeretem a strófáit, kedves Miss Barrett…”

H. G. Schmalz: Robert Browning meglátogatja Elizabeth Barrettet a Wimpole Street 50-ben (Forrás: Artnet)

A zsarnok apa

 

A levelet aztán számtalan másik követte, a két költő tökéletesen egymásra hangolódott, és egyenrangú szellemi partnerre leltek a másikban. 1845 májusában egy közös ismerős révén találkozhattak is egymással, innentől pedig semmi sem szabhatott gátat a szerelmük kibontakozásának. Vagy mégis?

 

A költőnő hat évvel volt idősebb Browningnál, ami nem illeszkedett a kor szokásaihoz, hiszen ekkora korkülönbség a férfi javára volt elfogadott. Elizabeth gyenge egészsége is aggasztó tényező lehetett, de volt valami ennél is komolyabb probléma: a nő apja. Edward Barrett ugyanis felesége 1828-as halálát követően bármi áron egyben akarta tartani családját. Ez pedig azzal járt, hogy gyermekeinek megtiltotta, hogy házasságra lépjenek. Aki mégis ellenszegült, azt kitagadta a családból.

 

Happy end

 

Elizabeth és Robert az atyai haragtól tartva titokban esküdtek meg, majd ezután Párizsba, később pedig Itáliába szöktek. A házaspár komoly társaságot épített maga köré a kor művészeiből és gondolkodóiból, és maguk is folytatták irodalmi tevékenységüket. Elizabeth egészsége sajnos továbbra is hullámzó volt, és végül 55 éves korában érte utol a halál. Roberttel közös szerelmi története ugyanakkor mégis egyfajta tündérmeseként fogható fel. A sokat szenvedett, tehetséges és szép költőnőért végül eljött a költőherceg, akinek aztán olyan remekműveket dedikálhatott, mint az alább olvasható 43. szonett.

 

„Hogy szeretlek? Figyelj. Amennyire

csak hatolni bír föl s le s szerteszét

a lelkem, mikor kiröppen a lét

és az eszmény végső egeibe.

Szeretlek a köznap szükséglete

fokáig; s ha nap süt, s ha gyertya ég;

nyíltan, ahogy férfi küzd a jogért;

tisztán, ahogy a hiúak sose.

Szeretlek, oly szenvedéllyel, ahogy

kínom lángolt, rég, s lánykori imám:

vesztett szentjeim szerelme lobog

benne – könnyem ez, s mosolyom, s talán

egész életem! – s isten adja, hogy

még nagyobb legyen a halál után.”

(Szabó Lőrinc fordítása)