Tudástár

A függőségek kéz a kézben járnak – Az ELTE és az SE kutatóinak felfedezései!

Haiman Éva | 2023-01-17
Szerhasználatra és függőségre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével. A kutatásba magyar egyetemistákat vontak be. A felfedezés szerint egyes gének egyszerre több fajta szenvedélybetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Az eddigi tudományos publikációk elsősorban a génvariánsok és egy bizonyos típusú addikció (függőség) összefüggéseire fókuszáltak. A mostani kutatásban viszont magyar, brit, amerikai és gibraltári egyetemek szakemberei a szerhasználathoz köthető és másfajta függőségek széles spektrumát, és ezek lehetséges kapcsolatát vizsgálták 32 génvariánssal. Az eredményeket a Journal of Personalized Medicine nevű szaklapban publikálták.

 

Egyetemisták voltak a vizsgálati alanyok

 

A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent közlemény szerint az elemzés az úgynevezett Psychological and Genetic Factors of Addictions (PGA), vagyis Az addikció pszichológiai és genetikai tényezői című többéves kutatási projekt részét képezte. A tanulmánysorozatban 3003 fiatal felnőtt potenciálisan addiktív viselkedési mintáit elemezték, többféle függőséget vizsgálva. A kutatók magyar középiskolákban, kollégiumokban és egyetemeken gyűjtöttek adatokat. A résztvevők életkora átlagosan 21 év volt, DNS mintát vettek tőlük, és egy kérdőívet kellett kitölteniük.

 

A kutatók az alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikról, illetve arról kérdezték a fiatalokat, milyen rendszeresen használnak kannabiszt vagy másfajta drogokat. Arra is kíváncsiak voltak, milyen gyakran vesznek részt hét függőség veszélyét magában rejtő tevékenységben. (Például internethasználat, videójátékozás, közösségimédia-használat, fogadások, testedzés, hajtépés és evés).

A speciális génváltozatokkal rendelkező emberek több típusú függőségre is hajlamosak lehetnek. (Fotó: 123rf)

 

Az eredményekről Barta Csaba, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Biológiai Tanszékének egyetemi docense beszélt. Mint mondta, az már korábban bebizonyosodott, hogy a genetika szerepe jelentős a különböző függőségek kialakulásában. Az örökletesség az addikció esetében 50-70 százalékra tehető, a többi a környezeti hatásokon múlik. Jelen tudásunk szerint ez több száz génváltozat együttes konstellációját jelenti. Azonban a legtöbb specifikus genetikai variáns és azok neurobiológiai szerepe még nem, vagy alig ismert. A jelenlegi elemzésben 29 összefüggést találtak, melyek közül 9 maradt szignifikáns a statisztikai korrekció után is.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy egyes gének és variánsaik fogékonnyá tehetnek egy személyt bizonyos szerek használatára és más, potenciálisan addiktív viselkedésre is. Vagyis az ezekkel a génváltozatokkal rendelkező emberek több típusú függőségre is hajlamosak lehetnek.

 

Világszerte milliókat érintenek a függőségek

 

Demetrovics Zsoltot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzorát és a Gibraltári Egyetem Centre of Excellence in Responsible Gaming nevű intézetének elnökét is megszólaltatták a közleményben.

„Ezek az eredmények jelentősen hozzájárulhatnak a tudományos ismereteinkhez az addikció terén, amely világszerte milliókat érint. A PGA-kutatás újdonsága, hogy a szerhasználat és a nem szerhez köthető egyéb addikciók közötti kapcsolatot próbálja feltárni részleteiben. Ez közelebb hozhat minket a különböző függőségek közötti átfedések megértéséhez.”

Például a problémás alkoholfogyasztásra való hajlam magasabb kockázatot jelenthet a szerencsejáték-, videójáték- vagy éppen a munkafüggőség kialakulásában. Ezek fontos szempontok lehetnek a betegek kezelési terveinek kialakításakor is.

 

Sikeres nemzetközi kutatás

 

A PGA egy többéves kutatási projekt, és a nemzetközi kutatócsoport korábban már publikált elemzéseket a munka kezdetekor gyűjtött adatokból.

Az egyik ilyen, 2020-ban megjelent epidemiológiai tanulmányban a dohányzás és a problémás internethasználat, a testmozgás-függőség, az evészavarok és a szerencsejátékozás között találtak összefüggéseket a szakemberek. Hasonló kapcsolatot figyeltek meg az alkoholfogyasztás és az internet-, illetve játékfüggőség, a szerencsejátékozás, valamint az evészavarok között.

 

A kutatócsoport a projekt folytatásaként azt tervezi, hogy a genetikai variánsok és a függőségek egyedi formái, például az alkoholfogyasztás, illetve dohányzási szokások egyénre jellemző mintázata közötti mélyebb összefüggéseket feltárják.

 

Az Uniside fontosnak tartja felhívni a figyelmet az egészséges életmódra, illetve az addikciók megelőzésének fontosságára. Portálunkon találsz információkat a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeiről vagy az Elf Bar használatáról