Uni

Döbbenetes egyetemi babonák! Ismered a nagy egyetemeink híres és meghökkentő szokásait, hiedelmeit?

UNIside | 2023-01-12
Minden suliközösségnek megvannak a maga furcsa szokásai, azok a babonák, amelyek elsőre igencsak különösnek tűnhetnek. A hallgatók között az egyetemeken is számos egészen fura hagyomány terjedt el. Nézzünk most szét az ország különböző pontjain e tradíciók után kutatva!

A legismertebb babona, amelyik mindenkire vonatkozik

Szinte minden magyar egyetemen elterjedt, hogy ha nincsen szám karakter a Neptun kódodban, akkor biztosan csúszni fogsz a tanulmányaiddal.

Fotó: 123rf

Különös állatszeretet, BME-módra

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói sajátos hagyományt őriznek évtizedek óta. A Ballagó hét keretein belül ellátogatnak a Budai Várnegyedbe, azon belül is Hadik András lovas szobrához, hogy revétlenítsék a ló heréjét, azaz eltávolítsák róla a külső vas-oxid réteget.

Egykor a szobrot rendőrök is felügyelték, de ez sem tántorította el a diákságot. A babonák fontosabbnak bizonyultak. Beszámolók szerint ilyenkor előreküldtek egy kisebb küldöttséget, akik elterelték a rendfenntartók figyelmét, hogy aztán az igazi revétlenítő csapat hozzáférhessen az emlékműhöz.

A szokás élénken jelen van gimnazista körökben is. Sok budapesti középiskolában a sikeres érettségi zálogának tartják, hogy az ember a vizsgák előtt felmenjen – ha nem is revétleníteni – de legalább megsimogatni a lóherét.

 

Divatproblémák a SOTE-s pulcsikkal, és gyógyszerész-jóslatok

Még egy olyan komoly intézmény mint a Semmelweis Egyetem sem mentes a hiedelmektől. Állítólag, ha az első néhány tanulóévedben veszel SOTE-s pulcsit, akkor egészen egyszerűen diploma nélkül maradsz. 

Persze további számos jóslat van még a köztudatban az egyetemmel kapcsolatban. Úgy tartják például, hogy az első évben kiderül, hogy kiből lesz gyógyszerész, a másodikban pedig az, hogy mikor… Ismeretes, hogy az első két szemeszter során egyértelműen megmutatkozik, kinek való ez a képzés, az azt követő kettő pedig rendkívül nehéz, hiszen rengeteg a magolandó. Aki viszont idáig eljut, az már nem szokta abbahagyni az iskolát.

 

A vonzás törvénye itt bizony nem segít…

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is terjedtek el babonák. Itt azt beszélik, hogy amennyiben a sajátodénál nagyobb rendfokozatú ruhát veszel fel magadra, akkor azt a rendfokozatot később soha életedben nem éred el.

 

Szegedi strandszezon: ruhástul a vízbe

Szegeden a fogorvos- és az orvostanhallgatók a sikeres záróvizsgát követően még ünnepi öltözetben(!) fürdőt vesznek az egyetem főépülete előtt található Dugonics-téri szökőkútban.

 

Csak óvatosan, hová lépsz…

A győri Széchenyi István Egyetemen is szembesülhetünk babonákkal. Itt az a szóbeszéd terjedt el, hogy aki rálép a Hegedűs Gyula Kollégium bejárata előtt lévő, térkővel kirakott kör középső kövére, annak egész egyszerűen nem lesz diplomája.

 

Te is ismersz ilyen vicces, különös szokást, babonát, „beavatást”? Írd meg kommentben, a legjobb kommentekkel kiegészítjük cikkünket!