Munka

Három hónap alatt bárkiből lehet dajka – mutatjuk, hogyan

Bodzás Szabolcs | 2023-02-13
A dajka hivatás igen fontos. Mialatt a főiskolát végzett óvódapedagógusok a tudás-átadáson kívül a gyermekek nevelésével is foglalkoznak, addig ők biztosítják a szükséges hátteret.

Mi a dajkák pontos feladata?

A dajkákat a szeretet vezérli erre a pályára. Segítői az óvónőknek, biztonsággal fordulhatnak hozzájuk a gyermekek. A bölcsődékben és óvodákban nagyon kedveltek. Feladatuk sokrétű, hiszen minden háttérmunkát ők végeznek. A gyermekekhez és szüleikhez is közel állnak, bizalmukat élvezik.

A dajkákat a szeretet vezérli erre a pályára. (Fotó: 123rf)

Milyen ismeretekkel kell rendelkeznie egy dajkának?

Aki indíttatást érez, hogy gyermekekkel foglalkozzon, annak rengeteg ismeretre van szüksége. A pedagógia és az egészségtan mellett nevelési ismereteket, balesetvédelmet, pszichológiát, elsősegélynyújtást és gyermekgyógyászati alapismereteket egyaránt el kell sajátítania. Majd ezekből szükséges vizsgát is tennie, mielőtt munkába állna.

 

Egy nemrégiben létrejött képzés

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki szívesen foglalkozna gyermekekkel. Ebből kiindulva alakult meg nemrégiben egy három hónap alatt elvégezhető online képzés. Ezt a Scherzer Marcell alapításával létrejött Stabil Tudás projekt keretében lehet elvégezni. 

Ez a képzés azok számára ajánlott és ideális, akik szeretik a kisgyerekeket, és ragaszkodnak hozzájuk. Alapjában segítőkészek és empatikusak. Egy önzetlen és szeretetteljes közösség tagjai szeretnének lenni, nap mint nap. Egy olyan közegben végezni a munkájukat, ahol ezt meg is hálálják.

Aki olyan önzetlen és szeretetteljes közösség tagja lenne nap mint nap, ahol azt biztosan meg is hálálják, elvégezheti a három hónapos dajka vagy pedagógiai asszisztens képzést, amivel a legkisebb korosztály mellett tud elhelyezkedni.

„A Stabil Tudás képzésével a jövő generációval foglalkozhat minden érdeklődő, és így közvetlenül hatása lehet a jövő társadalmára. Semmit nem von le a dajkák érdeméből, hogy nincs felsőfokú végzettségük, hiszen felelősségteljes feladat hárul rájuk. A dajka amellett, hogy figyel a gyerekekre és játszik velük, rengeteg háttérmunkát végez el az óvodában. A takarítás és mosogatás mellett segít az étkezéseknél, rendet tart a termekben és előkészíti a terepet a foglalkozásokra” – sorolta Scherzer Marcell alapító a teljesség igénye nélkül.

 

Fontos a hivatalos vizsga

Továbbá elmondta, hogy a tavalyi évben rengetegen jelentkeztek a képzésre náluk. A résztvevők nagyon magas arányban teljesítették a Stabil Tudás belső vizsgáját. Ezt fontosnak tartja, hiszen a diákok így jobb esélyekkel mehettek el hivatalosan is számot adni a tudásukról. A sikeres vizsga letétele után pedig jelentkezhetnek a bölcsődékbe és az óvodákba a vizsgázottak, ahol végre álmuknak megfelelően a legfiatalabb generációt segíthetik.