Free

Csalni az online vizsgán? Egy brit felmérésből kiderül, mennyien vallják ezt be

Tar Gábor | 2022-09-29
Minden hatodik brit egyetemista elismerte, hogy csalt az online vizsgákon az elmúlt tanévben – derült ki egy felmérésből. Közülük azonban csak igen kevesen buktak le.

Kilencszáz BA-képzésen résztvevő brit hallgató megkérdezésével készült felmérésben a diákok 16 százaléka nyilatkozta azt, hogy csalt online vizsgákon, azonban a csalást beismerők közül csupán 5 százalékuk bukott le – számolt be a The Times. A felmérést a jogi szolgáltatásokat nyújtó, a hallgatókat az egyetemi döntések jogi megtámadásában segítő Alpha Academic Appeals cég készítette.

Már nem tombol a Covid, mégis vannak online vizsgák

Bár a koronavírus-járvány elleni intézkedések az elmúlt tanévet már kevéssé akasztották meg, sok brit egyetem továbbra is megőrizte a járvány erősebb hullámai során bevezetett online tesztek, vizsgák rendszerét. A felmérésben résztvevő diákok mindegyike úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt tanévben volt online vizsgájuk.

Fotó: pexels.com

Összességében a megkérdezettek 52 százaléka állította azt, hogy ismernek olyan diákot, aki már csalt online vizsgákon, és 79 százalék úgy gondolja, hogy könnyebb csalni a tesztek írásakor, ha azokat nem vizsgateremben tartják.

Az online vizsgákon történő csalásról a megkérdezettek 33 százaléka azt mondta, hogy ezt nem tekinti helytelen dolognak, vagy csak „enyhén helytelennek” tartja.

Google használata, üzenetváltás barátokkal

És hogy milyen segédeszközöket használnak az online vizsgákon a hallgatók? A barátokkal való üzenetváltás, a Google használata, vagy az is szóba jöhet, hogy esetleg megkérik a szülőket, hogy nézzék át a tesztet, mielőtt beküldik azokat. A felmérésből kiderült az is, hogy az elsőévesek körében valamivel magasabb volt a puskázók aránya.

A megkérdezettek 37 százaléka számolt be arról, hogy egyetemük intézkedéseket vezetett be a csalások megakadályozására, ami például olyan szoftvert használatára is kiterjed, amely figyeli a diák viselkedését a teszt kitöltése során. Mintegy ugyanekkora arányban viszont azt is mondták a diákok, hogy egyetemük nem hozott semmilyen intézkedést a csalások kivédésére.

Címkék: Covid   csalás   egyetem   online teszt   online vizsga