Uni

Álljuk az Erasmus költségeit, ha kell

UNIside | 2023-01-12
A kormány kiáll az Erasmus-program mellett, és ha nem sikerül megegyezni az Európai Unióval, akkor jövőre saját forrásból állja annak költségeit.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte: ha nem vezetnek eredményre az Erasmus+ ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az Európai Unióval, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét. Sőt, az MTI tudósítása szerint azt is jelezte: ha nem találnak megoldást, Magyarország pert fog indítani az Európai Unió Bíróságán az Erasmus-programot felfüggesztő határozat miatt.

 

„Ha sikeresek vagyunk, mindig vannak olyanok, akik irigyek ránk” – fogalmazott az innovációs és felsőoktatási államtitkár. Az Educatio kiállításon Hankó Balázs hangsúlyozta: „minden körülmények között megvédjük a magyar hallgatókat, kutatókat, őket sérelem nem érheti”. 

Ami biztos, hogy idén zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai. (Fotó: Unsplash)

Az államtitkár az Erasmus-ösztöndíjakkal kapcsolatos uniós fenyegetésre reagált. Brüsszel ugyanis belengette, hogy jövőre nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Ez a modellváltó egyetemeket, főiskolákat jelenti. 

 

A már fixált Erasmus+ utak nincsenek veszélyben

 

Ami biztos, hogy idén zavartalanul valósulhatnak meg az Erasmus+ programjai. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint az Európai Bizottság decemberi döntése a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról a jelenleg futó csereprogramokat nem érinti. Az erre vonatkozó pénzügyi keretek biztosítottak, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem érheti – emelték ki az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

  

Az Erasmus-programokkal kapcsolatos fejlemények ügyében megszólalt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak: „A felsőoktatás Erasmus nélkül elképzelhetetlen”. 

 

A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának. A HÖOK is számtalan javaslatot fogalmazott meg az elmúlt években. A hibák rendezése érdekében folytatott vitáknak azonban nem lehet tárgya a hallgatók oktatáshoz vagy egyes szolgáltatásokhoz, például csereprogramokhoz való hozzáférése – tették hozzá a közleményben.

 

Ebből az is kiderül, hogy a HÖOK felvette a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students’ Union vezetőivel. Továbbá megbeszélést kezdeményez a Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével.

 

„A hallgatók oktatáshoz és hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférése politikai álláspontokon felül álló kérdés, így valamennyi, a helyzet megoldásáért tenni képes szereplőnek dolgoznia kell azért, hogy a hallgatók számára mihamarabb megnyugtató megoldást találjunk. Nyomatékosan kérjük az érintett döntéshozókat, hogy rövid időn belül találjanak megoldást a helyzetre még a tavaszi pályázati időszak kezdete előtt” – áll a HÖOK Budai Marcell sajtófőnök által jegyzett közleményében.