Uni

Állatvédelem az oktatásban?

UNIside | 2023-08-04
Lehet-e az oktatás is elkötelezett az állatok védelméért? Úgy tűnik, igen. A jövő generációinak gondolkodásmódját és értékrendjét szeretné formálni a most létrejött Állatbarát Pedagógus Kör. Célja, hogy az állatok védelmét és jóllétét képviselje és ennek oktatását szorgalmazza hosszú távon.

A rengeteg tanagyag és a vizsgákra való készület sokszor háttérbe szorítja azt az alapvető törekvést, hogy az iskola ne csak oktasson, hanem neveljen. A gyakorlati tudás átadása mellett ugyanolyan fontos a megfelelő szemlélet kialakítása. A testi- és lelki egészségre való nevelés, a családi életre nevelés, az erkölcsi – és esztétikai nevelés, a fenntarthatóságra és környezettudatosságra való nevelés. Szerencsére a fiatalabb generációk számára már alapvető a környezetvédelem a hétköznapokban is, de ezen belül az állatok védelmének kiemelése és ennek oktatására fordított minden új kezdeményezés nagyon fontos.

Az Állatbarát Pedagógus Kör az állatok védelmét és jóllétét helyezi a középpontba a szemléletformálás folyamán. (Fotó: 123rf)

Ezért nagyszerű hír, hogy a napokban 600 pedagógus csatlakozásával létrejött az Állatbarát Pedagógus Kör az állatvédelmi szemléletformálás érdekében – Az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány gondozásában létrejött az Állatbarát Pedagógus Kör. Céljuk a pedagógusok állatvédelmi szemléletformálása és az állatok iránti felelős és empatikus hozzáállás erősítése az oktatás világában. A Körhöz már több mint 600 pedagógus csatlakozott. – hangsúlyozta dr. Koska Hedvig, az alapítvány elnöke.

Az Állatbarát Pedagógus Kör az állatok védelmét és jóllétét helyezi a középpontba a szemléletformálás folyamán. Az alapítvány hosszú távú elkötelezettsége az állatok iránt és az állatvédelmi oktatás fontossága inspirálta a kezdeményezést, mely a jövő generációinak gondolkodásmódját és értékrendjét is formálhatja. Nem csak azoknak, akik állatorvosi vagy környezetmérnöki képzést terveznek folytatni.

Dr. Koska Hedvig, az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány elnöke elmondta: „Az Állatbarát Pedagógus Kör létrehozásának fő célja, hogy a pedagógusok és gyermekvédelmi szakemberek számára biztosítsunk egy olyan közösséget, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, információikat és legjobb gyakorlataikat az állatvédelem területén. Fontosnak tartjuk, hogy az oktatásban részt vevő tanárok és szakemberek képzettebben és tudatosabban beszéljenek az állatokkal kapcsolatos témákról, és pozitív példamutatással formálják a tanulók állatvédelmi attitűdjét, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai továbbképzések és workshopok szervezésére is.” – olvasható az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány megjelent közleményében.

Az együttműködés révén céljuk, hogy olyan kreatív és élményalapú módszerekkel gazdagítsák az oktatást, melyek felhívják a figyelmet az állatok szükségleteire, jóllétére, az irántuk mutatott tiszteletre és az empátiára. (Fotó: 123rf)

Olyan pedagógusok a Kör tagjai, akik hisznek az állatok iránti tiszteletben és a fenntartható gondolkodásban. Az együttműködés révén céljuk, hogy olyan kreatív és élményalapú módszerekkel gazdagítsák az oktatást, melyek felhívják a figyelmet az állatok szükségleteire, jóllétére, az irántuk mutatott tiszteletre és az empátiára.

Minden érdeklődő pedagógust és gyermekvédelmi szakembert várnak az Állatbarát Pedagógus Körbe, hogy közösen tehessenek az állatokkal kapcsolatos ügyekért, és együtt neveljenek tudatos, állatbarát generációkat a jövő számára.

További információk az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány facebook oldalán érhetők el.

Forrás: MTI