Munka

A történészi munka olyan, akár egy expedíció

UNIside | 2023-02-02
A társadalomtudományoknál nagyon fontos, hogy milyen témát talál valaki, és mennyire tud elmélyedni benne. Ugyanakkor az is lényeges, hogy ne csak a saját korszakomra, hanem a többire is legyen rálátásom. Erről is beszél Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja a UNI 2023-nak adott interjúban.

Az UNI 2023-nak adott interjúban Soós Viktor Attila elmondja, hogyan kerülhet be valaki a Nemzeti Emlékezet Bizottságába, illetve hogy kiből lehet jó kutató.

 

A történészi pályáról

Soós Viktor Attila szerint alapvető, hogy aki történészként képzeli el a jövőjét, legyen érdeklődő a múlt iránt. „A társadalomtudományoknál nagyon sokat számít, hogy milyen témát talál valaki, és mennyire tud elmélyedni benne. Ugyanakkor fontos az is, hogy ne csak a saját korszakomra, hanem a többire is legyen rálátásom. Szerencsés, ha a saját szakterületén kívül más témák is érdeklik az embert. Például, ha van egy olyan hobbija, ami távol van az adott területtől. Nekem a munkám egyrészt a hobbim is, de kell más is”.

 

„…nagyon szurkolok azoknak, akik tanítók szeretnének lenni, hogy ne hagyják magukat lebeszélni.” (Fotó: UNI)

 

Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja azt mondja, a történész akkor tud igazán jól működni, ha az érdeklődési területének megfelelő témában mélyedhet el. „Olyan ez, akár egy expedíció, hisz alapvetően ott van az emberben az elzárt dolgok megismerése utáni vágy. Engem inspirál az a helyzet, hogy ott van előttem egy doboz, egy iratcsomó, és nem tudom, mi van benne, meglepetés, hogy mit találok…”

 

Soós Viktor Attila tanácsa az Y és Z generáció számára

 

„Az első és mindentől független tanácsom az lenne számukra, hogy ne engedjenek a kor csábításának. Ma a legtöbben a legjobban fizetett állásokban, az úgynevezett topszakmákban szeretnének elhelyezkedni. Ezeken a területeken is szükség van jó szakemberekre, de én nagyon szurkolok azoknak, akik tanítók szeretnének lenni, hogy ne hagyják magukat lebeszélni. A tanárok fizetése valóban nem jó, de attól még nehéz azt tanácsolni valakinek, hogy ezért ne válassza azt a pályát, ha szíve szerint ezt csinálná. Sőt, bármilyen területre megy valaki, fontosnak tartom, hogy ahol van rá lehetőség, ott szerezzen tanári képesítést is. A pedagógiai és pszichológiai ismereteket mindenhol lehet használni, kamatoztatni.”

A Soós Viktor Attilával készült teljes interjú az UNI 2023 kiadványban olvasható. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.