Munka

A Bosch az a cég, ahol autóipari történelmet lehet írni

UNIside | 2023-01-22
A Bosch esetén a pályakezdők szakmai felkészültsége mellett a nyelvi tudás is döntő, de a legfontosabb mégis az a motiváció, hogy ők is velünk együtt alakíthatják az autóipar jövőjét. Erről a Bosch hazai és adriai régióért felelős vezetője, Szászi István beszélt az UNI 2023-nak adott interjúban.

A Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. Nemrég átadott 90 ezer négyzetméteres gépjármű-technológiai fejlesztőközpontjával az egyik legvonzóbb munkahely lehet többek között az informatikusok és a mérnökök számára is – derül ki az interjúból.

Gépjárműtechnikai fejlesztőközpontot nyitott a Bosch

„Szeptemberben adtuk át a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt. A 90 ezer négyzetméteres fejlesztési központ különlegessége, hogy a kollégák az ötlet megszületésétől a megvalósításig végigkísérhetik a folyamatokat. A New Way of Working koncepció mentén kialakított terek megfelelő helyszínt kínálnak workshopoknak, a csendes elmélyülésnek vagy adott esetben a kikapcsolódásnak is.” Van itt edzőterem, zeneszoba, színházterem stb. A 14 ezer négyzetméternyi összalapterületű kutató- és tesztlaborokban, a kültéri tesztpályán és a csúcstechnológiás óriás tesztcsarnokban pedig az ötletek továbbfejlődhetnek. Kézzelfogható, gyakorlati megoldásokat eredményezhetnek – mondja Szászi István.

 

A Bosch új fejlesztőközpontjába elsősorban a mérnöki, az informatikai és a természettudományos területekről várnak jelentkezőket. (Fotó: UNI)

 

A Bosch hazai és adriai régióért felelős vezetőjét arról is kérdeztük, kiket várnak az új gépjárműtechnológiai fejlesztőközpontba? Mint Szászi István elmondta, elsősorban a mérnöki, az informatikai és a természettudományos területekről várnak jelentkezőket. Lényegében az Ipar 4.0, a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), tehát az úgynevezett innovációintenzív területek képviselői fogják jól érezni magukat náluk.

A kampusz ilyen szempontból is nagyon színes: gépész-, villamos-, közlekedésmérnökök, fizikusok, programozók, matematikusok és projektmenedzserek dolgoznak együtt. Csak Budapesten több mint háromezer kolléga tevékenykedik az autóipar legújabb kihívásain. Legyen szó akár az önvezető autózásról, az elektromobilitásról vagy a mesterséges intelligencia kínálta megoldásokról.

 

Itthon is dolgozhatsz mérnökként érdekes feladatokon

„A központ jelentőségéről sokat elárul, hogy ma három ország foglalkozik a Bosch csoporton belül az önvezető autózás terén kutatás-fejlesztéssel: Németország, az Egyesült Államok és Magyarország. Amikor én voltam fiatal, még külföldre kellett menni az autóipari csúcstechnológiák megismeréséhez. Ma sok esetben a kollégák meglepődve tapasztalják, hogy itthon mérnökként ugyanolyan érdekes feladatokon dolgozhatnak, mint az USA-ban vagy a németországi központban.”

Az UNI 2023 kiadványban megjelent interjúban Szászi István sok más mellett beszél a Bosch felsőoktatási együttműködéseiről, gyakornoki programjaikról, elmondja, milyen elvárásaik vannak a fiatalokkal szemben, és elmeséli azt is, hogyan alakult az ő személyes karrierje. A kiadvány megrendelhető az UNIside-on.

Szászi István interjút is adott portálunknak, amelyben további érdekességekről beszél.