Free

Nyári programajánló a Balaton köré: Keszthely

UNIside | 2023-07-03
Látogassunk el most a Balaton legnyugatibb pontján fekvő történelmi városába, ami természetesen Keszthely, mely a tó hivatalos fővárosa is egyben!

2023. július 6-9 között kerül megrendezésre a KeszthelyFest, a keszthelyi nyár legkiemelkedőbb rendezvénye. Az idei évben már négy napon át tartó rendezvény ingyenes koncertekkel, kulturális és gyerek programokkal, és változatos gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. A nyitónapon fellép T. Danny, és többek között koncertet ad a Csík Zenekar és Presser Gábor, az Első Emelet, valamint Szikora Róbert és az R-GO. A koncertek után dj-k adják a ritmust, Erős és Spigiboy valamint Hamvai PG önálló szettekkel szórakoztatják majd a KeszthelyFest közönségét, napközben pedig a már jól megszokott helyi dj-k szolgáltatják a zenei aláfestést.

A város legismertebb nevezetessége a keszthelyi Festetics-kastély, amelyben található a Helikon Kastélymúzeum. A kastély építését 1745-ben kezdte el gróf Festetics Kristóf, mai formáját 1887-re nyerte el. Parkja természetvédelmi terület, ahol pálmaház és madárpark, az egykori kocsiházban hintókiállítás tekinthető meg. A múzeumban ezek mellett szintén állandó jelleggel megtekinthetők a vadászati–, a történelmi modellvasút, a főúri enteriőr és főúri utazások kiállítások.

Keszthely számtalan kulturális programmal készül az idei nyárra. (Fotó: 123RF)

Alkalmanként a kastélyparkban is rendeznek előadásokat. 2023. július 15-én vérpezsdítő ritmusok, mediterrán, szenvedélyes dallamokat hallgathatunk Szentpéteri Csilla & Band koncertshow-ján, ahol a sztárvendég a Voice tehetségkutató felfedezettje, a kiváló jazzénekes, Gájer Bálint lesz.

Keszthely másik híres múzeuma a Balatoni Múzeum, ahol állandó jelleggel gyönyörködhetünk a néprajzi látványvilág, a balatoni halak, a Balaton kialakulása, geológiája, növény– és állatvilága kiállításaiban. A további állandó tárlatok a balatoni várakat, a balatoni sportot, turizmust, halászatot, fürdőkultúrát, hajózást és kőtári sétát mutatják be. Időszaki jelleggel lehet megtekinteni a múzeum Petőfi Sándor születésének idei 200. évfordulója alkalmából rendezett „Szendrey, Petőfi, Keszthely” című kiállítását, valamint az „Igaz vót ám – Egy vállusi summás asszony mesevilága”  című tárlatot, extra programként pedig a „Festetics szabadulószobát”.

Keszthelyen a múzeumok mellett színház is szórakoztatja a nyaralókat. A Balaton Kongresszusi Központ és Színházba július 25-én ellátogat Dés László, Molnár Ferenc ’A Pál utcai fiúk’ című világhíres regénye nyomán írt zenés játéka, a Pannon Várszínház művészei előadásában. Ugyanők adják elő augusztus 8-án, Dés László másik népszerű musicaljét, a ‘Valahol Európában’-t, amelyben megismerhetjük a II. világháború után utcára került, árván maradt gyerekek kálváriáját.