Példakép

Van egy egészséges adag őrület abban, aki orvosi egyetemre megy

UNIside | 2023-01-26
Jancsó Máté plasztikai sebész fiatal kora ellenére már olyan bravúros műtétben is közreműködhetett, amilyen a bangladesi sziámi ikrek szétválasztása volt. Az UNI 2023-nak adott interjúban ő mesél az egyetemi évekről és az orvosi hivatás szépségeiről.

Jancsó Máté vallja: az orvosi pálya továbbra is vonzó és megbecsült. „Ma már nem arról van szó, hogy sokat tanult orvosok az esküjükre való hivatkozással akár nagyon kevés pénzért próbálják meg gyógyítani embertársaikat. Az állami egészségügynek nagyon jót tett az orvosi bérrendezés, de aki az orvosi egyetemet befejezi, úgy van vele, hogy ha neki kellene fizetnie érte, akkor is elmenne gyógyítani. Leginkább az jellemzi a segíteni vágyó embert, hogy nem a körülmények befolyásolják abban, amit csinál.”

 

„A legfontosabb, hogy aki ezt az életutat választja, akarjon segíteni.” (Fotó: UNI)

 

Jancsó Máté: Egy orvos pozitívan fanatikus

A plasztikai sebész arról is beszél, szerinte kinek való ez a pálya. „A legfontosabb, hogy aki ezt az életutat választja, akarjon segíteni. Az már személyiségfüggő, hogy ki hogyan: valaki kutatóként új módszert fedez fel, más patológusként olyan leleteket tud kiadni, aminek a segítségével nagyon hamar biztos diagnózist tud felállítani a másik orvos. Megint más bármilyen súlyos vagy bonyolult esetet meg tud operálni, valaki pedig jól reagál az akut helyzetekre. Szerintem van egy egészséges adag őrület abban, aki az orvosi egyetemre megy. Ehhez a hivatáshoz kell egy pozitív értelemben vett fanatizmus.”

 

Mi van, ha elsőre nem sikerül?

 

Jancsó Máté: „A legfontosabb, hogy aki ezt az életutat választja, akarjon segíteni.” (Fotó: 123rf)

 

Jancsó Máté egyébként azt követően döntött az orvosi pálya és a konkrét egyetem mellett, hogy elment körülnézni a nyílt napokra, a jogi egyetemre, a műszakira és az orvosira is. „A Semmelweis Egyetemen azt éreztem, hogy ezt hosszú távon tudnám csinálni. Aztán elsőre nem vettek fel, két ponttal maradtam le.” Ám mint mondja, ez nem szegte kedvét, bár korábbi válogatott vízilabdázóként nehéz volt elfogadnia. Másodikra végül sikerült, és nemcsak a még komolyabb készüléssel töltött egy évben, de az egyetemi évek alatt is sok mindenben kipróbálta még magát.

Az orvosi hivatásról, a szakválasztásról és a plasztikai sebészet szépségeiről, ezen belül a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról is beszél még Jancsó Máté kollégánknak. A teljes interjú az UNI 2023 kiadványban olvasható, a kiadvány megrendelhető az UNIside-on.