Free

A Top 5-nek ígérkező februári film a mozikban

Bodzás Szabolcs | 2023-01-30
Úgy tűnik, 2022 decemberében Hollywood egy kisebb szunnyadás után végre újra magára talált, ahogy közeledik az Oscar-díjátadó, és azóta is sorra küldi a jobbnál jobbnak ígérkező vászonra szánt alkotásait a mozikba. Lássuk, mire érdemes jegyet váltani februárban!

2022 december és 2023 január

Ebben a két hónapban olyan zseniális filmeket mutattak be hazánkban is, mint A Fabelman család, A gép, A sziget szellemei, az Avatar: A víz útja, a Babylon, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, a Fortune-hadművelet: A nagy átverés, a M3GAN vagy a Vérapó.

Most azonban vegyük sorra, melyik az az öt film, amelyre a leginkább érdemes várni minden év legrövidebb hónapjában. Listán kívül megemlítünk két februári alkotást azon ínyenceknek, akik a díjszezon alkotásaira kíváncsiak. A bálna Brendan Fraser Oscar-gyanús alakítása miatt érdekes. A TÁR pedig szintén nem véletlenül kapott számtalan Oscar-jelölést a nagyobb kategóriákban.

 

5. Magic Mike utolsó tánca (Magyar premier: 2023. február 9.)

Fotó: IMDb

Bizonyára ez lesz a trilógia záródarabja, elvégre a címszerepet játszó Channing Tatum is hónapokon belül betölti a 43. életévét. Valószínűleg már nem fog egy sztriptíztáncos férfi bőrébe bújni. Az első film még 2012-ben készült el. Hatalmas siker volt, így három évvel később be is mutatták a folytatást, Magic Mike XXL címmel.

A második rész már nem volt akkora siker a mozipénztáraknál, de a producerek így is berendeltek egy újabb folytatást. Ehhez köze lehet talán annak, hogy az első részben Adamet játszó Alex Pettyfer már nem szerepelt a folytatásban. Az ő karrierje talán a Pearl Harbour után nyomban híressé vált Josh Hartnettéhez hasonlítható. Hartnett is nagyon foglalkoztatott lett egy sikeres film után, sok szerepet kapott, majd teljesen eltűnt, és éppen most kezd visszatérni.

A trilógia befejezésére visszatérve: ezúttal Magic Mike-ot egy befolyásos, Salma Hayek által alakított milliomosnő Londonba csábítja, hogy a színházában adja elő egész életének eddigi legnagyobb showműsorát.

 

4. A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (Magyar premier: 2023. február 15.)

Fotó: IMDb

Mióta minden bosszúállót összeeresztettek a végjátékban egy valóban lenyűgöző csatára Stanos ellen, azóta valljuk be: több darab is gyengébben sikerült. A Tom Holland által alakított Pókember-filmek nyilván kivételek, nem is véletlenül csak ezek a filmek azok, amelyek közel úgy tudtak teljesíteni, mint a Bosszúállók: Végjáték.

Most két olyan karakter kerül újra előtérbe, akikért a nézők talán kevésbé rajonganak. A film visszahozza mind a négy főbb karaktert: a Paul Rudd, az Evangeline Lilly, a Michael Douglas és a Michelle Pfeiffer által megformált szereplőket. A történet szerint valamilyen rejtélyes oknál fogva az egész család egyszer csak a kvantumvilágban találja magát, ahol igen érdekes lényekkel találkoznak majd.

 

3. Eltűnt (Magyar premier: 2023. február 23.)

Fotó: IMDb

A Keresés alkotóinak új thrillere. Feltehetőleg ezúttal is kizárólag számítógépes eszközökön követhetjük majd nyomon az eseményeket: mobilkészülékeken, táblagépeken, beépített kamerákon. Ez a rendezési mód mindig sokkal valósághűbbé teszi az alkotásokat. Legyen szó egy egyszerű tinivígjátékról, mint a Project X, vagy egy sci-firől, mint a Cloverfield.

Ebben a történetben ráadásul a féktelen partizás és a rémület ötvöződik. Hiszen, miután édesanyja elmegy, Grace azt teszi először, mint egy átlagos kamasz: megrendezi élete házibuliját. Ezután jön csak rá, hogy anyja komoly bajban van, így megkezdődik a nyomozás.

 

2. Kopogás a kunyhóban (Magyar premier: 2023. február 2.)

Fotó: IMDb

Négy idegen betör egy család erdei kunyhójába, akik épp a vakációjukat töltik. Állítják, hogy nem rossz szándékkal, épp ellenkezőleg. Megpróbálják megmenteni a világot az apokalipszistől. Ennek azonban az az ára, hogy a háromfős család tagjai közül a másik kettőnek meg kell neveznie egy főt, akit megölnek. Minden nemleges válasz esetén emberek százezrei halnak meg. Utasszállító-repülőgépek kezdenek lezuhanni az égből, szökőárak kezdik ellepni a bolygót.

Az előzetesek alapján nagyon úgy tűnik, hogy M. Night Shyamalan író-rendezőnek néhány mellényúlása után végre ismét sikerült felvennie a saját maga által lerakott fonalat. Így pedig egy végtelenül izgalmas, fordulatokban teli thrillerben lehet majd részünk.

Külön érdekesség, hogy a négy betörő egyikét Dave Bautista játssza, akire legtöbben A galaxis őrzői Drexeként emlékeznek. Természetesen ezúttal nem lesz rajta kék testfesték.

 

1. Kokainmedve (Magyar premier: 2023. február 23.)

Fotó: IMDb

Egy kokaint szállító repülőgép lezuhan a georgiai erdőben. A szállítmány nagy részét felszívja egy 230 kilós csúcsragadozó medve, aki ettől betép, mint állat”. Vadászni indul. Gyerekek, tinédzserek, szülők, turisták, erdészek, rendőrök, bűnözők innentől kezdve egyaránt életveszélyben vannak. Kívánhatna egy trash- vagy slasher-rajongó ennél többet? Aligha! A történet csimborasszója, hogy egy valós eseményen alapszik: ez 1985-ben tényleg megtörtént. A valóságban azonban a medve a túladagolástól azonnal elpusztult, amint lakmározni kezdett az elhagyott szállítmányból.

Elizabeth Banks rendezésében készült a film, akinek az utóbbi időben színésznőként és rendezőként egyaránt sok gyöngyszemet köszönhetünk. Egyetlen tény árnyékolja be a film premierjét, hogy az egyik főszereplő, Ray Liotta tavaly május 26-án elhunyt, így ő már nem láthatta az elkészült alkotást.