Tudástár

Titkok, trükkök matek érettségire – Számíts könnyen valószínűséget!

UNIside | 2023-04-14
A középszintű matek érettségin évről évre a legtöbb pont a Valószínűségszámítás témakörrel szerezhető. Az utóbbi tíz év tapasztalatai alapján ez a témakör minden évben az első helyen végzett a Top 10 legtöbb pontot érő témakör listáján. Várhatóan 13,4 pontot fogsz tudni szerezni az érettségin, ha ezt jól megoldod!

A Mateking.hu összegyűjtött neked néhány tippet amivel lazán meg is lehet ez a 13,4 pont. Itt is vannak. Kezdhetjük? 

#1. Nem ciki leírni akár az összes létező esetet is!

Ez a tipp már sokaknak hozott extra pontokat, és ehhez aztán nulla matektudás kell. A matek érettségi feladatoknak sokszor a hivatalos megoldása is az, hogy felsorolja szépen egymás után az eseteket. Ez tehát egy tökéletes megoldás. Csak arra figyelj, hogy ne zavarodj bele az esetek felírásába. Találj ki egy szisztémát, mi alapján készíted el a felsorolást. Néhány perc alatt meg is leszel vele, és így bonyolult képletek helyett józan paraszti ésszel is behúzhatod a szükséges pontokat. Érdemes mindig a „növekvő sorrend” elvét használni. Ha például két kockával dobunk, akkor az esetek: 1,1 aztán 1,2 aztán 1,3 és így tovább 1,6 utána pedig 2,1 aztán 2,2 és így tovább 2,6… Próbáld lehetőleg egymás alá írni az eseteket és először csak ceruzával.

#2. Nézd át a kombinatorikát, ez már fél siker!

A valszám feladatok alapja a kombinatorika. De semmi pánik, bőven elég csak az alap kombinatorika képleteket és módszereket tudnod. Össze is gyűjtöttük neked ezeket, most rögtön meg is tudod nézni egy szuper-érthető INGYENES összefoglalóban. Éppen itt is van.

 

Várhatóan 13,4 pontot fogsz tudni szerezni az érettségin valószínűségszámítással. (Fotó: 123rf)

 

#3. Egy feladattípus, ami minden évben ott van a középszintű matek érettségin!

Az utóbbi években minden középszintű érettségin van egy feladattípus, amit most 10 perc alatt meg fogsz érteni, és ami legalább 5-6 pontot ér minden középszintű matek érettségin. A visszatevéses és visszatevés nélküli mintavételről van szó és még egy fura nevű dologról, amit úgy hívnak, hogy… Hát igen, úgy hívnak, hogy binomiális eloszlás, de aggodalomra semmi ok, már mutatjuk is!

#4. Néhány alap dologgal egy rakás pontot szerezhetsz a matek érettségin!

A kedvező/összes módszer még a legrosszabb matekosnak is beugrik, ha meghallja azt a szót, hogy valószínűségszámítás. Az érettségiben szereplő feladatokhoz pedig a legtöbb esetben ez elég is. Egyedül arra vigyázz, hogyan számolod meg az eseteket. Mindig az összes esettel érdemes kezdeni, amit általában nem nehéz kiszámolni. Ezek után jöhetnek a kedvező esetek. Ha szeretnél ilyen tipikus érettségi feladatokat gyakorolni, nézz szét a Matekingnél, és segítünk ráhangolódni a valószínűségszámításra.

 

A matek érettségire felkészítő sorozatunk első részét is olvasd át, hogy még jobb jegyre legyen esélyed!

Címkék: érettségi   matek   mateking.hu   matematika