Uni

Szívesen segítenél külföldi hallgatókat? Legyél mentor!

Haiman Éva | 2023-05-26
Ha felsőbb éves hallgató vagy valamelyik egyetemen, főiskolán, és szívesen segítenéd a beilleszkedését egy külföldi hallgatónak, akkor élj ezzel a pályázati lehetőséggel! A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózata országosan felvételt hirdet a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal Magyarországra érkező hallgatók integrációs, kortárs segítői feladatellátására a 2023/2024-es tanévre.

Még van lehetőséged csatlakozni a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózatához (SHMH), te is lehetsz mentor, aki segíti a külföldi hallgatók itteni integrációját.

A Stipendium Hungaricum Mentorhálózat, röviden SH Mentorhálózat a HÖOK kortárssegítő programja. Lényege, hogy magyar hallgatók segítik a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram állami támogatásával hozzánk érkező külföldi hallgatók beilleszkedését és azt, hogy minél jobban megismerjék hazánkat és a magyarországi életet.

Az érkező stipendiumos hallgatók számára a mentorhálózat kulturális és szakmai programokat is szervez. A mentorhálózat nagy gondot fordít arra, hogy a hozzánk érkező hallgatók Magyarország kultúrájának megismerése mellett a számukra szakmailag hasznos, tanulmányaikhoz kapcsolódó programokon is részt vehessenek.

 

Mi a mentor feladata?

 

Bárki lehet mentor, aki ugyanabban az intézményben tanuló felsőbb éves hallgató. A feladata segíteni a rábízott külföldi diák intézményi integrációját. Ennek részeként folyamatosan kapcsolatot tart vele, tájékoztatja az aktuális intézményi pályázatokról, ösztöndíjakról, a tanulmányi rendszerről, valamint segíti a diákéletbe való bekapcsolódását.

 

A mentorok segítik a külföldi hallgatók beilleszkedését és azt, hogy minél jobban megismerjék hazánkat és a magyarországi életet. (Fotó: HSHM-Facebook)

 

Egy mentor csoportos mentorálás keretében mentorál 7-15 Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogrammal Magyarországra érkező hallgatót. A mentorok egy tanévre vállalják mentori tevékenységüket, mely időszak alatt aktív hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezniük. Munkájukért díjazást kapnak.

 

Ki lehet mentor?

 

Mentornak jelentkezhet minden olyan nappali tagozatos hallgató, aki nem első tanévét kezdi a felsőoktatásban (alapképzés, mesterképzés, egységes osztatlan képzés vagy felsőoktatási szakképzés) a 2023/2024-es tanévben.

A Stipendium Hungaricum mentorhálózat munkanyelve angol. Így a legalább középszintű angol nyelvtudás jelentkezési kritérium. A jelentkezők vállalják, hogy amennyiben a mentorfelvételt sikeresen teljesítik, részt vesznek a Mentorhálózat által szervezett Mentor Táborban. Az utazási költségeket, a szállást, étkezést és képzést a mentorhálózat biztosítja számukra.

A jelentkezés benyújtásának határideje: 2023. május 28. 17:00

A jelentkezéshez szükséges: önéletrajz, motivációs levél és hallgatói jogviszony igazolás angol nyelven az alábbi Google formon keresztül:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKPyqJUxoAf1qxbSrPNcPqpf099I4eaLiOj3GF4vZ8YYSxyw/viewform

A mentorprogramba jelentkezők június 11-ig visszaigazolást kapnak.