Tudástár

Képben vagy azzal, mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?

Halaska Gábor | 2023-03-10
Te tudatosan állsz a pénzhez? Vagy csak jön és megy? Gimnazistáknak tartott órát Varga Mihály pénzügyminiszter egy kiemelten fontos témáról, a pénzügyi tudatosság kapcsán a PÉNZ7 program keretében.

Ha szerény jómódban élnél: a pénzügyi tudatosság a mai élet egyik kulcsa

A pénzügyi tudatosság fontos, a pénzügyi alapokkal mindenkinek tisztában kell lennie. Akár szülőként, akár kamaszként, de az életet kezdő fiatal felnőttként is kiemelten fontos ez. Nem kell bonyolult képleteket vagy fogalmakat magolni és visszamondani. Olyan egyszerűbb dolgokra érdemes gondolni, mint például:

– Tudjunk igazán önuralmat gyakorolni, ha vásárolni megyünk – miközben az egész világ vásárlásra buzdít.

– Képesek legyünk valamennyi pénzt félretenni, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy a filmek, a reklámok, de a barátok, barátnők, az ismerősök, sőt az egész társadalom is „elvárja”, hogy márkás, divatos holmikat és műszaki cikkeket vegyünk.

– Mérlegeljünk, hogy mikor érdemes, mikor „szabad” és mikor (és mire) felelőtlenség hitelt felvenni. És persze hogyan kalkuláljunk az összegről.

– Értsük meg, miként lehet a leghatékonyabban gyűjteni az első autónkra, az első lakásra, vagy idővel takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre.

– Mibe érdemes befektetni és mikor kell egy-egy „jó ajánlattal” óvatosnak lenni.

 

Szakemberek adnak elő a pénzügyi tudatosság kapcsán

Hidd el, a fenti kérdések többségére a felnőttek sem mindig tudják a jó választ. Ám, ha idejekorán, az általános iskolában a nevelés része a pénzügyi tudatosság témája, akkor kamaszként, fiatalként vagy éppen felnőttként is sokkal kevésbé sétálunk bele az igen gyakori pénzügyi csapdákba.

Varga Mihály (képünkön) ezért is vállalkozott arra, hogy órát tartson a pénzügyi tudatosság kapcsán. A pénzügyminiszter a PÉNZ7 programsorozat keretében a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium végzős diákjaihoz látogatott el. Felhívta a figyelmüket például arra, hogy mivel ők már rendszeresen használják a modern technológiákat, nagyobb veszélynek is vannak kitéve. Sokszor nehezebben igazodnak el anyagi ügyekben, vagy nehezebben ismerik fel a pénzügyi kockázatokat.

Varga Mihály előadást tart egy iskolában a PÉNZ7 program keretében (Fotó: kormany.hu)

Varga Mihály előadásában szólt a pénzhasználat történetéről, a korszerű digitális eszközökről, a hitelkártyák, bankkártyák előnyeiről, hátrányairól. Elmagyarázta a diákoknak, mit jelent a pénz kezelése bankszámlán, mit kell tudni a befektetésekről, az állampapírokról.

 

Mit okozhatja a pénzügyi tudatosság széles körű hiányosságait?

A tanórát követő sajtótájékoztatón Varga Mihály emlékeztetett: Magyarország megtapasztalta, hogy a pénzügyi tudatosság hiánya mit tud okozni. Felidézte, hogy a 300 ezer devizahiteles helyzete milyen komoly társadalmi feszültségeket okozott a 2010-es években. A lakossági devizahitelt „szerencsére sikerült kivezetni a rendszerből, majd a magyar kormány 2010 után tudatos pénzügyi tervezést kezdett. Elindultak olyan programok, amelyek segítik az embereket abban, hogy a céljaikat pénzügyi tudatossággal érjék el”.

Megemlítette a babaváró hitelt, a CSOK különböző hitelprogramjait. Hozzáfűzte: olyan eszközöket helyeztek el a pénzügyi szabályozó rendszerben, amelyek védik a fogyasztókat az indokolatlan eladósodástól. De mindig vannak új fejlesztések, amelyekre nem lehet időben felkészülni. Az lenne a cél, hogy a fiatalok ezeket megismerjék – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) közel harminc országot átfogó pénzügyi edukációs programjához. A múlt évben 1000 iskola több mint 170 ezer diákkal csatlakozott a kezdeményezéshez. Pénz7 programon a pénzügyminisztérium, a jegybank, a bankszövetség és a kereskedelmi bankok munkatársai tartanak órákat az iskolákban.

Mi is a PÉNZ7 program lényege?

A PÉNZ7 rendhagyó tanóráinak pénzügyi témája a „Korszerű pénzkezelés és digitális biztonság”, vállalkozói témája a „Gondolkozz és vállalkozz!”. A tanári felkészülést ebben a tanévben is mintavideók, e-learning tananyag és webináriumok segítik.

A PÉNZ7 programjait tovább színesíti, hogy a diákok kapcsolódó versenyeken, pályázatokon is részt vehetnek, de arra is lehetőség van, hogy az iskolák szakértő pénzügyi önkénteseket, illetve vállalkozások működtetésében jártas szakembereket, vállalkozókat fogadjanak. A vállalkozói témához a szervezők november 25-étől várják azoknak a vállalkozóknak a regisztrációját a www.penz7.hu oldalon, akik vállalják, hogy a PÉNZ7 tanórai anyagát megismerve, 2023 tavaszán szívesen megosztják tudásukat, vállalkozói sikereiket a fiatalokkal.

A PÉNZ7 meghatározó alapelve szerint a tanórákon márka, kereskedelmi logó nem jelenhet meg, a program teljesen ingyenes.

A témahét ideje alatt a korábbi évek minden tananyaga elérhető a www.penz7.hu honlapján. Az aktuálisan kiemelt témák különböző korosztályok számára kidolgozott tananyagait és a felkészítést segítő anyagait (útmutatóit, videóit) a regisztrált iskolák ingyenesen letölthetik a témahét oldaláról.

A PÉNZ7 program egyben a Kormány által 2017-ben elfogadott nemzeti pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégia, illetve a 2019-ben elfogadott, a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája céljainak megvalósítását is támogatja.

A program folyamatosan bővülő, aktuális információi a www.penz7.hu oldalon érhetők el.

Fotó: Pixabay