Uni

Az Országgyűlés elfogadta az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényt

Halaska Gábor | 2023-07-06
Az Országgyűlés 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az új pedagóguséletpálya-modellről szóló törvényt. A pedagógusok átlagbére 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk pedig a jelenlegi 46 napról 50 napra emelkedik és az adminisztratív terheik is csökkennek.

A Belügyminisztérium (BM) MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta az Országgyűlés által a napokban elfogdott törvény legfontosabb részeit, amely megalapozza a pedagógusok béremelését, a teljesítményalapú bérrendszert és a pályakezdő, illetve a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok többletjuttatását.

Az elfogadott törvény alapján a pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, heti 24 órát kell tanítaniuk. A kormány januártól 10 százalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg, amelyet az uniós források Magyarországra érkezéséhez kötött. A kormány ütemterve szerint 2025 januárjára a pedagógusok átlagbére elérheti a 800 ezer forintot – áll a BM minap kiadott közleményében.

Az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadásával a pedagógusok erkölcsi, szakmai és anyagi megbecsülésén szeretnének javítani.

Az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozókhoz, a kormánytisztviselőkhöz hasonlóan a pedagógusok is új, önálló hivatásrendi szabályozást kapnak, amely szerint 2024. január 1-jétől köznevelési foglalkoztatott jogviszonyi keretek között dolgoznak majd.

Létrejön a pedagógusok többsége által is támogatott új, teljesítményalapú bérezési rendszer: aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni.

Azokat a pedagógusokat, akik kedvezményezett és felzárkózó települések valamelyikén lévő intézményben dolgoznak, 20 százalékkal növelt illetmény illeti meg, ahogy azokat a tanárokat is, akik bár más településen végzik munkájukat, de intézményükben legalább 10 százalékos a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

A kormány ezt az esélyteremtési illetményrészt még a közalkalmazotti, illetve munkaviszony hatálya alatt, július 1-jétől kifizeti az érintett pedagógusok számára. Ugyancsak július 1-jétől emelkednek a garantált illetményei azoknak a pedagógusoknak, akiknek a fizetése a tervezett bérsávokhoz rögzített minimális értéket jelenleg még nem éri el.

Az új bérrendszer megtartja az előmeneteli struktúra eddigi öt fokozatát, azokhoz azonban csak bérsávokat rendel, melyeken belül a tapasztalat, a teljesítményértékelés és további szakmai szempontok alapján tudja majd a munkáltató megállapítani a bért.

Az elmúlt években bevezetett pótlékok közül a 32 százalékos szakmai ágazati pótlék a sokszor megfogalmazott szakszervezeti kérés szerint beépül a bérbe, a többi juttatás pótlék vagy megbízási díj néven megmarad, de már nem a vetítési alaphoz viszonyul, hanem az új bérrendszer gyakornoki bérének százalékában kifejezve.

Az úgynevezett jubileumi jutalom, melyet eddig csak a közalkalmazottak kaptak, minden pedagógusnak jár majd, függetlenül attól, hogy korábban állami, egyházi vagy magánintézményben tanítottak, ugyanakkor az eddigi közalkalmazotti évek is beszámítanak a 25, 30 vagy éppen 40 évbe.

Az Országgyűlés épülete – fotó: pixabay.com

Novák Katalin aláírta a törvényt
„A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt az Országgyűlés elfogadta. A sokak által joggal kifogásolt, eredetileg vitára bocsátott úgynevezett státusztörvény-tervezet leginkább vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem vagy érdemi módosítással szerepelnek. Ez a törvény tehát tartalmilag már más, mint az, amely a tiltakozást kiváltotta. Ezért, áttanulmányozva a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény szövegét és mérlegre téve a mögötte meghúzódó törvényhozói szándékot, úgy ítélem meg, hogy az új törvény biztosítja a köznevelési rendszer működőképességének fenntartását, egyértelmű kereteket biztosít, és megteremti a béremelés alapját” – áll a Sándor-palota közleményében.

Címlapfotó: Pixabay.com