Uni

Önkénteskedés messzi földön: segít az AIESEC

Kőszegi Anna | 2023-01-26
Ha fűt a kalandvágy, de hasznos tevékenységbe szeretnéd vágni a fejszéd, amivel az önéletrajzodat is bővítheted, neked való ez a nemzetközi önkéntes és gyakornoki program.

Sokan szeretnék a világot bejárni, idegen helyeken kalandokba keveredni, tapasztalatot és barátokat szerezni. Mindez persze nemcsak móka, hanem kemény munka is. Egy fiatalnak komoly próbatétel és fejlődési lehetőség, ha egyszer kipróbálja magát külföldön a családi védőháló nélkül. Az utazgatás mellett sokan hasznos tevékenységet is szeretnének végezni és huzamosabb időt eltölteni külföldön, hogy jobban elmerülhessenek a helyi kultúrában. Messze az otthonuktól egy ismeretlen kultúrában könnyen valamilyen slamasztikába keverhetik magukat, ezért nem árt, ha van mögöttük egy megbízható szervezet, ha útnak indulnak. Az AIESEC-en (franciául Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales) keresztül találhatnak szakmai gyakorlati és önkéntes pozíciót is, amennyiben készek útnak indulni.

Mi az AIESEC?

Egy fiatalok által, más fiataloknak létrehozott szervezet, amely önkéntes és gyakornoki programokat szervez szerte a világban. A világ legnagyobb fiatalok által irányított szervezetének célja, hogy segítse az egyetemista korosztályt az interkulturális tapasztalatszerzésben. Teszik mindezt teljesen független és non-profit szervezetként, több ezer partnerszervezettel együttműködve világszerte, akik fogadják az önkénteseket és a szakmai gyakorlatra érkezőket. Olyan fiatalokat várnak, akik nemcsak, hogy nem ijednek meg a kihívásoktól, hanem érdeklődnek a világban jelen levő társadalmi problémák iránt és szeretnének tenni valamit az ellenük való küzdelemben.

Hogy működik a gyakorlatban?

Azoknak, akik szakmai tapasztalattal szeretnék bővíteni az önéletrajzukat, nincs más tennivalójuk, mint kiválasztani a nekik való területet. Ezután a szervezet oldalán már válogathatnak is a partnerszervezetek által ajánlott pozíciók közül. Az ilyen lehetőségek lehetnek rövidebb (6-12 hét), közép hosszú távúak (3-12 hónap) és hosszú távúak (1-1,5 év). Alap- és mesterszakos hallgatóként is be lehet csatlakozni, és a lehetőségek egész évben elérhetők, így mindenki a saját órarendjéhez igazíthatja.

Az önkéntes projektek mindegyike egy ENSZ SDG-t (Sustainable Development Goal – fenntartható fejlődési cél) céloz. A jelentkezők az ENSZ hosszú távú célkitűzéseihez igazodva tevékenykedhetnek különféle formában. Ezek a projektek általában hathetesek és gyakoriak közöttük az angoltanítással, helyi civil szervezeteknél történő segédkezéssel kapcsolatos feladatok.

Minden fiatalnak komoly próbatétel és fejlődési lehetőség, ha egyszer kipróbálja magát külföldön a családi védőháló nélkül. (Fotó: Pexels)

Fontos tudni

Akár gyakornoknak, akár önkéntesnek állsz, tudnod kell, hogy az utazást mindenképp neked kell állnod, ami több százezer forint is lehet, attól függően, hogy milyen messzire mész. Az önkéntes pozíciók esetében a projekteknek van díja, amelyet két részletben, a kiválasztáskor és a megérkezéskor kell kifizetned. A második részletből legtöbbször az önkéntesek szállását fedezik, ezért erre nem lesz gondod, de a kiválasztott projekt részleteinél erről is olvashatsz. Ha az egyetemi fiókszervezetek valamelyikével veszed fel a kapcsolatot, olyanoktól kérdezhetsz, akik a leginkább jártasak a teljes folyamatban és mindenről tájékoztatnak. A jelentkezéstől a projekt utáni hazatérésig végigkalauzolnak a folyamaton.

Hogy láss neki?

Ha felkeltette valamelyik lehetőség az érdeklődésedet, akkor azt tanácsoljuk, kezdd a folyamatot a honlap böngészésével és válassz ki magadnak olyan lehetőségeket, amelyek érdekelnek. Miután sikerült nagyjából tájékozódnod a projektekkel, tudnivalókkal kapcsolatban, akár a honlapon keresztül kitöltött kérdőíven is felveheted a kapcsolatot a magyarországi AIESEC szervezetével. Aki például a Corvinusra, BGE-re, Debreceni Egyetemre, Miskolci Egyetemre, Szegedi Tudományegyetemre, BME-re jár, az közvetlenül is megkeresheti az egyetemi fiókszervezetet is. Fontos tudnivaló, hogy a lehetőségek nem csak azoknak nyitottak, akik ezen egyetemek valamelyikére járnak. Azokat is szeretettel fogadják az egyetemi szervezetek, akik valahol máshol tanulnak.

Címkék: AIESEC   egyetem   külföld   önkéntesség   szakmai gyakorlat   utazás